Vukovar: Dvojezične ploče čuvaju specijalci

Predvečer su na još dvije zgrade državnih tijela u Vukovaru, na zgradi Zavoda za zapošljavanje te Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, postavljene ploče s dvojezičnim natpisima na latiničnom i ćiriličnom pismu.

Obje zgrade cijelu večer osiguravaju jako policijske snage, no za razliku od prijepodnevog policijskog osiguranja ovoga puta su policajci pod punom spremom.

Prethodno je potvrđeno kako su pregovori između vukovarske policije i prosvjednika, koji traže puštanje na slobodu četvorice njihovih članova koji su popodne privedeni zbog nasilnog uklanjanja dvojezičnih ploča te ozlijeđivanja četvero policajaca, ponovno su večeras održani, ali su još jednom završili bez uspjeha.

Pred zgradom policije u Vukovaru, kako javlja Al Jazeerina Jasmina Kos, okupilo se 200-ak prosvjednika zahtijevajući puštanje na slobodu privedenih.

Nakon što su pregovori propali, jedan od čelnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Drago Adžaga okupljene je prosvjednike izvijestio o ponovnom neuspjehu pregovora, no rekao je i kako su privedenima uspjeli poslati poruku s pitanjem žele li da im Stožer pošalje odvjetnika Zvonimira Hodaka, na što su dobili potvrdan odgovor.

Adžaga je ponovno pozvao prosvjednike na dostojanstveno ponašanje, naglasivši da među prosvjednicima ima dosta mladih te da nitko ne želi da im se nešto dogodi.

Bez obzira na sve, prosvjednici namjeravaju ostati ispred policijske zgrade, dok svi privedeni ne budu pušteni.

Ozlijeđeni i policajci, i prosvjednici

Prosvjednici u Vukovaru okupljeni oko Stožera za obranu hrvatskog Vukovara čekićima i rukama razbili su i skinuli četiri ploče s dvojezičnim natpisima sa državnih institucija, a u naguravanju koje je uslijedilo nekoliko interventnih policajaca i građana zadobilo je ogrebotine.

Prve ploče s nazivima institucija napisanih latiničnim i ćiriličnim pismom postavljene su rano jutros, a policija je nakon okončanja naguravanja potvrdila da je nekoliko osoba zadržano na informativnom razgovoru.

Policija je najavila prekršajne prijave protiv prosvjednika koji su nasilno skinuli ploče, dok oni poručuju Vladi kako nije više dobrodošla u Vukovar.

Iz Vlade je priopćeno kako su „prosvjedi zakonit način izražavanja nezadovoljstva, ali nasilje, kao i izravne prijetnje upućene vlasti i ustavnom poretku, predstavljaju grubo kršenje zakona i izrugivanje demokraciji“.

Prosvjednicima u Vukovaru, i onima koji ih podupiru, navodi se u Vladinom priopćenju, „to mora biti jasno“.

“Oštro osuđujući današnje šovinističko nasilje u Vukovaru, Vlada Republike Hrvatske poziva sve političke stranke, da se nedvosmisleno distanciraju od gaženja po temeljnim vrijednostima naše demokracije, te da jasno i javno ustanu protiv širenja mržnje.”

Reporterka Al Jazeere Jasmina Kos javlja iz Vukovara kako su u naguravanju sa policijom lakše ozlijeđene dvije policajke, dva policajca i dva prosvjednika.

Prosvjednici su na nekoliko sati blokirali jednu od glavnih vukovarskih prometnica, a blokirat će, kažu, i cijeli grad, ako se ponovi pokušaj postavljanja ploča.


Sukobi zbog ćiriličnih tabli u Vukovaru

Najava branitelja

Na javnim ustanovama u Vukovaru u ponedjeljak je počelo postavljanje dvojezičnih ploča na latiničnom i ćiriličnom pismu, da bi nešto kasnije došlo do odlaganja, jer postavljanje ometa skupina građana i predstavnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u jutarnjim satima spriječili su postavljanje dvojezičnih ploča na Ured državne uprave u Vukovaru.

Iako je predsjednik Stožera Tomislav Josić naglasio kako je Vukovar multietičan grad te da nitko nikome ne sprječava da postupke vodi na svom jeziku i vadi dvojezične dokumente, po njemu su dvojezične ploče “poniženje za Vukovar”  te kako one u Vukovaru “nisu prihvatljive”.

On je istaknuo je da će, kako je i najavljivano, dvojezične ploče u Vukovaru biti skidane i ubuduće.

Upozorio je sve hrvatske političare da “dobro razmisle i dobro paze što rade”.

‘Pasivna sila’

Nakon nasilnog uklanjanja u ponedjeljak postavljenih dvojezičnih ploča na latiničnom i ćiriličnom pismu sa zgrada Porezne uprave, Policije i Ureda državne uprave, član Stožera Vlado Iljkić je rekao da je Stožer, zajedno s prijateljima i vukovarskim braniteljima, “primjenom pasivne sile skinuo ploče”.

Pohvalio je policajce za “izuzetno profesionalan rad, bez obzira na krajnji rezultat”, te dodao da su policajci svojim ponašanjem učinili to da velike štete u principu nije ni bilo.

“Izražavamo žaljenje zbog ozlijeđene policajke, no odgovornost snose oni koji su joj zapovjedi izdavali”, rekao je Iljkić.

Istaknuo je da Stožer želi poručiti hrvatskoj javnosti, pogotovo onima koji su krenuli prema Vukovaru, a njih je, kazao je, na tisuće, da budu dostojanstveni.

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je kako je postavljanje dvojezičnih natpisa na latiničnim i ćiriličnom pismu u skladu s ranijim najavama i dogovorima, te da današnja događanja u Vukovaru imaju političke motive.

‘Politički motivi’

“S obzirom na to da je još 2009. godine Gradsko vijeće Vukovara glasovima HDZ-a, HSP-a, a također i SDSS-a, kao tadašnjeg koalicijskog partnera, uvelo dvojezičnost de facto u Statut grada Vukovara, onda držim da sve ovo što se sada događa na neki način ima političke motive”, rekao je ministar Bauk novinarima na trajektu, na povratku s otoka Brača.

Tokom prijepodnevnih prosvjeda protiv postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru ozlijeđena su četiri pripadnika interventne policije, potvrdila je Hini zamjenica glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Maja Barbarić.

“Troje policajaca; dvije policajke i jedan policajac, ozlijeđeno je ispred zgrade Porezne uprave u Vukovaru, a jedan interventni policajac kod Ureda državne uprave”, rekla je Barbarić.

Ploče s dvojezičnim natpisima rano u ponedjeljak postavljane su na zgradu Policijske uprave Vukovar i Porezne uprave Vukovar.

Prema riječima predstojnika Ureda državne uprave Gorana Bošnjaka, on je dobio nalog da se ploče postave, međutim, u ponedjeljak ujutro su na zgradi Državne uprave to onemogućili prosvjednici.

Stotinjak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji pred Uredom državne uprave u Vukovaru sprečavaju postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima i latinično-ćiriličnim pismom, poručili su da će “do petka Vukovar provreti”.

Policijsko osiguranje

Događaj je osiguravalo više desetaka pripadnika specijalne i redovne policije, prenosi Hina.

Prosvjednici su sa zgrade Porezne uprave u Vukovaru silom strgnuli dvije postavljene dvojezične ploče, nadvladavši policijsku zaštitu.

Stotinjak prosvjednika se u 10:50 sati uputilo od Ureda državne uprave prema zgradi Porezne uprave, koju je osiguravalo sedam-osam policajaca, među kojima jedna policajka.

Čim su stigli, prosvjednici su stisnuli policajce uza zid, bilo je naguravanja, jedan od prosvjednika je čekićem nastojao razbiti dvije dvojezične ploče na zgradi Porezne uprave i potom su ih strgnuli.

Incident je trajao vrlo kratko, nakon čega je iz okruženja prosvjednika izašlo troje specijalaca, pri čemu se jedan držao za vrat, jedan za ruku, a policajka za rame.

Prosvjednike je ispred Ureda državne uprave na nasilno skidanje ploča pozvao Stevo Culej, bivši specijalni policajac i predsjednik Udruge specijalne policije grada Vinkovaca.

“Što čekate, idemo to riješiti”, rekao je Culej. “Srbima nitko u Vukovaru ne brani da žive, ali ne treba dopustiti da traže previše”, kazao je Culej.

‘Fešta u Vukovaru’

Prijepodne je na konferenciji za novinare predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić izjavio kako je ministar Arsen Bauk najavljivao da će napraviti u Vukovaru feštu kada se budu postavljale dvojezične ploče, a one su, kazao je, postavljane tokom noći.

Poručio je premijeru Zoranu Milanoviću da on ne može znati kako se stradalnici Vukovara osjećaju kada se postavljaju ćirilični natpisi, jer se “on ni za šta nije borio”.

“Ćirilica je došla u Vukovar na tenkovima, a sada dolazi s transporterima i jakim policijskim snagama”, rekao je Josić te najavio da će policijsko osiguranje u Vukovaru morati biti prisutno duže vremena.

Najavio je nasilno skidanje ploča, rekao da sa svih strana u Vukovar dolaze ljudi kako bi se pridružili Stožeru za obranu hrvatskog Vukovaru, a da policija blokira grad i sprječava ulazak u njega.

“Do petka će Vukovar provreti”, istaknuo je Josić te dodao da je postavljanje ploča loš potez Vlade, kojim se krši zakon.

Istaknuo je da je pred nizom saborskih tijela zahtjev Stožera i drugih da se Vukovar proglasi mjestom posebnom pijeteta.

Josić je poručio članovima Vlade Hrvatske da nisu dobrodošli na Dan sjećanja za žrtvu Vukovara.

“Ako vam je smetalo ono u Kninu, u Vukovaru vas čeka puno gore”, poručio je Josić.

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić istaknuo je da “sile mraka rade po mraku” i da sama ta činjenica dovoljno govori o onome što se događa u Vukovaru.

Neupućenost Bauka

Ministar uprave Arsen Bauk, odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s postavljanjem ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru, kazao je kako nije upoznat sa svim detaljima.

“Dopustite mi da se informiram o čemu se radi, pa ću tijekom dana dati izjavu”, rekao je on novinarima.

Na novinarsku primjedbu kako to da još nije upoznat, ministar je kazao da “nije upoznat sa svim detaljima”.

Novinari su podsjetili Bauka na njegovu raniju izjavu kako će postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru biti najavljeno i obavit će se transparentno te su ga pitali zašto se to sada dogodilo “pod okriljem noći”, na što je Bauk odgovorio:

“Bilo je javljeno, u medijima sam vidio da će ići ploče, a o ovim sigurnosnim aspektima ne mogu dati komentar, jer jednostavno nije u mojoj domeni.”

Na pitanje je li očekivao probleme pri postavljanju dvojezičnih natpisa u Vukovaru, Bauk je kazao kako se, “po najavama koje su bile već mjesecima, moglo očekivati da će biti određenih otpora, prosvjeda”.

Izvor: Al Jazeera i agencije