Vukčević: Ratni zločini se relativizuju

Vukčević smatra kako je za demokratiju jedne države opasno da niži sudovi ne poštuju stavove viših (Al Jazeera)

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević je izjavio da pojedinci u pravosuđu ove zemlje trenutno relativizuju ratne zločine, kako kaže, u pokušaju da se, iako to niko nije tražio od njih, dodvore određenim političkim krugovima.

Povodom obaranja presuda u slučajevima „Lovas“, „Gnjilanska grupa“, kao i odluke Ustavnog suda da usvoji žalbu Saše Radaka, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zločina na Ovčari, koju je podnio zbog povrede prava na pravično suđenje, Vukčević je kazao da je Tužilaštvo u sudskim odlukama koje su mu dostavljene već našlo niz protivrječnosti, koje će biti razlog za ulaganje zahtjeva za zaštitu zakonitosti.

Opasno je za demokratiju jedne države da niži sudovi ne poštuju stavove viših, istakao je Vukčević za izdanje novina Danas za utorak.

“Ovakve odluke će na međunarodnom planu naneti veliku štetu Srbiji, uvredile su žrtve, a nimalo ne liče ni na pravdu ni na adekvatnu primenu prava”, rekao je on.

Komentarišući pogibiju pripadnika Škorpiona Slobodana Medića u saobraćajnoj nesreći, koji je bio na novogodišnjem vikendu, Vukčević je kazao da je njegov dopust po zakonu bio moguć.

“Međutim, svestan bola porodica poginulih u saobraćajnoj nesreći, ne mogu da zaboravim bol porodica onih golobradih dečaka kojima su Škorpioni svesno oduzeli živote, rugali im se pred smrt i snimali njihovo streljanje”, rekao je tužilac i dodao kako smatra da je nagrada onima koji su počinili najteže zločine štetna za državu i pravdu, te loša i uvredljiva poruka porodicama strijeljanih dječaka u Trnovu.

Otvaranje Arkanovih sefova

Vukčević navodi da su Škorpioni na taj način učinili stravičan zločin i nanijeli veliku štetu i sramotu srpskom narodu i podsjeća da je njihovo nedjelo, ubistvo djece, bilo prva vijest u svim svjetskim medijima, “a sada ih neko za to nagrađuje u skladu sa zatvorskim pravilima”.

“Koliko sam čuo, ima još takvih na slobodi, naprimer Repanović, osuđen za zločin u Suvoj Reci. Kao što sam rekao, postupak relativizacije ratnih zločina je u toku”, dodao je tužilac.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuće je što politička elita u ovom trenutku šalje jasne poruke da svako ko je odgovoran za zločine mora za njih i odgovarati.

“Mislim da je mnogo veći problem u samom pravosuđu”, napomenuo je Vukčević.

On se osvrnuo i na slučaj „Žute kuće“, odnosno trgovinu organima na Kosovu, istakavši da je Tužilaštvo u stalnom kontaktu sa specijalnim istražnim timom na čelu sa Clintom Williamsonom i da ta istraga traje, te da će još neko vrijeme trajati.

“Istraga se odvija u nekoliko zemalja, pa tako i u Srbiji i siguran sam da Clint Williamson i njegov tim profesionalno obavljaju svoj posao. U to sam se lično uverio. Imamo mnogo novih saznanja do kojih smo došli, ali upravo zbog istrage te nove činjenice držimo u fajlovima ‘Strogo poverljivo’, do potpunog razrešenja slučaja ubistva, otmica i trgovine organima”, rekao je tužilac.

Vukčević je, govoreći o otvaranju sefa Željka Ražnatovića Arkana, rekao da je Viši sud u Beogradu na zahtjev Tužilaštva jučer odobrio procesnu radnju, kojom će biti izvršen uvid u sadržaj Arkanovih sefova u potrazi za dokazima.

“Kao što znate, Arkan je optužen u Hagu 1997. godine, a optužnica je objavljena 2001. Nakon njegovog ubistva ova optužnica je povučena. Ostao je značajan materijal koji nam je dostavljen iz Tribunala i koji sada analiziramo”, rekao je on.

Izvor: Agencije