Vukanović u NSRS: Dodik ima kuću u Beogradu, a mi ćemo da izginemo

“Suicid, autodestrukcija, ludilo…”, opisao je Nebojša Vukanović, zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske, riječi Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, izrečene u entitetskom parlamentu. 

Tokom obraćanja zastupnicima, član državnog Predsjedništva i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), između ostalog je poručio: “Goodbye BiH, welcome RSExit!”

“Ja bih te riječi preveo sa engleskog kao suicid, autodestrukcija, ludilo… Imate li imalo razuma vi koji pričate o referendumu i samostalnosti, hoće li biti samostalna istočna i zapadna Republika Srpska? Jeste li vi priznali granicu u Brčkom gdje je presječena Republika Srpska? Hoću li ja krenuti kod gospodina Vidića preko Posavine i Dubrovnika ako se sutra hipotetički osamostalimo”, pitao je Vukanović druge zastupnike obraćajući im se u entitetskoj Skupštini, dodavši: “Da ste osjetili rat ne biste sada tako pričali”.

Također je istakao da je priča o samostalnosti Republike Srpske “ide u Dejton 2”. 

“Svaki dobar šahista zna pet poteza unaprijed. Koji je vaš sljedeći potez? Da li vi provocirate strance da krenu u konferenciju ‘Dejton 2’? Ko će nas štititi? Uništavamo Republiku Srpsku, a u svaku riječ Dejtonskog sporazuma je ugrađena jedna srpska žrtva i po dvije bošnjačke”, rekao je Vukanović. 

“Vi sjedate u pun autobus bez kočnica i krećete niz provaliju. I vi ćete iskočiti u prvoj krivini, a mi ćemo iskočiti u provaliju. Dodik ima kuću u Beogradu, [Nikola] Špirić u Beču, a gdje ćemo mi? Mi ćemo da izginemo u vašim suludim igrama”, zaključio je na kraju obraćanja Vukanović.

Sjednica Narodne skupštine RS

Milorad Dodik je obraćanje zastupnicima u Narodnoj skupštini počeo je secesionističkom izjavom “Goodbye BiH, welcome RSexit”.

Dodik je na kraju svog govora rekao da vjeruje da će za 60 dana biti bliži toj rečenici, prenosi Anadolija.

“Mislim da je nepotrebno ponavljati kako se urušava suverenitet, kako se nameće, kako se prave floskule, izigravanje Ustava kako nam vrijeđaju inteligenciju kada donose odluku o imovini, a sada nešto sasvim drugo. Ovaj put je Ustavni sud otišao dalje time što je odlučujući o ustavnosti jednog zakona ili jednog člana sebi dao za pravo da kvalifikuje titulara i donosi odluku prebacujući imovinu na BiH, kojoj to ne pripada”, rekao je Dodik.

Narodna skupština bh. entiteta Republike Srpske obavezuje sve institucije Republike Srpske da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, jedan je od zaključaka koji su danas usaglašeni na sastanku predsjednika političkih stranaka iz tog entiteta, o kojima će raspravljati zastupnici u entitetskom parlamentu.

U Banjoj Luci počela je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a entitetska predsjednica Željka Cvijanović, na čiji se zahtjev održava sjednica, na čijem je dnevnom redu “Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH”, pročitala je zaključke koje su pred sjednicu usaglasili predsjednici stranaka, prenosi Anadolija.

Izvor: Al Jazeera i agencije