Vujović: Presretan sam zbog bronce, volio bih da je Hrvatska osvojila srebro

Veselin Vujović, Slovenija, Rukomet, Svjetsko prvenstvo, Brončana medalja
Vujović: Ova bronzana medalja je zaista veliki uspjeh za slovenački rukomet i sport uopšte (AP)

Veselin Vujović, jedan od najboljih rukometaša ovih prostora, aktuelni selektor rukometne reprezentacije Slovenije, u utakmici za treće mjesto Svjetskog prvenstva u Francuskoj, u 40. minuti je rekao:

“Igrajte momci ovih 10 minuta, kao da su vam posljednje u životu…”

Epilog  posljednjih deset minuta susreta je bio – Slovenci su stigli minus pet i na kraju su dobili Hrvatsku, osvojivši povijesnu svjetsku bronzu u rukometu.

Svjesna, nesvjesna poruka igračima

Nakon prespavane noći, prvo pitanje za selektora Slovenije nam je bilo u vezi ove njegove poruke, koju je uputio svojim rukometašima, a koja će uči u anale rukometa i sporta uopće.

“Pa to sam rekao, možda svjesno, možda nesvjesno. Jer, ovakva se prilika ne ukazuje često, a mi smo je zaista imali. Osjetio sam da možemo preokrenuti rezultat. Istina, Hrvati su vodili sve vrijeme, imali u jednom trenutku i osam golova prednosti, ali se mi nismo predavali. Hrvati su se i opustili, mislili su da su već dobili utakmicu. Mi tako nismo mislili. Vjerovali smo da možemo napraviti rezultat za medalju i to protiv izuzetno jakog protivnika. Kada smo izjednačili, pa poveli, bio sam siguran u konačni uspjeh”.

Dakle, Slovenija je osvojila treće, a Hrvatska četvrto mjesto, dok će u finalu svjetskog prvenstva igrati domačin Francuska i veliko iznenađenje Norveška, koja je na završnicu najboljih svjetskih selekcija došla preko ‘wild card’.

“Presretan sam zbog slovenačke bronze, ali bih volio da je Hrvatska osvojila srebro, jer su nesretno izgubili u polufinalnoj utakmici na produžetke od Norvežana. Zaista imam puno prijatelja u Hrvatskoj i žao mi je što na kraju nisu postigli još bolji rezultat, a zaslužili su to svojom igrom tokom cijelog prvenstva. Što se tiče večerašnjeg finalnog susreta, Francuska je veliki favorit, ali u svakom slučaju želim da bude jedna lijepa rukometna predstava, koja će se pamtiti”.

Doček u Ljubljani

Za ponedjeljak je u Ljubljani na Gradskom trgu planiran doček za brončane iz Francuske.

“Ovo je istorijski rezultat za slovenački reprezentativni rukometna svjetskim prvenstvima. Čestitam momcima, svima u i oko reprezentacije, jer ova bronzana medalja je zaista veliki uspjeh za slovenački rukomet i sport uopšte. Spremamo se za povratak u Sloveniju i sutra ćemo svi slaviti ovaj rezultat”.

Pitali smo i ‘velikog Veselina’ da li ovaj rezultat može uporediti sa nekim od svojih u igračkoj karijeri, a bilo ih je zaista mnogo, jer je na kraju krajeva osvojio sve što se moglo osvojiti.

“To je teško uporediti, jer je jedno biti igrač, a drugo trener. Ja sam kao igrač zaista osvojio mnogo i klupskih i reprezentativnih trofeja. Istina i do sada je bilo trenerskih uspjeha sa mlađim reprezentativnim kategorijama Srbije i Crne Gore. Naravno, da ću ovu bronzanu medalju sa Slovenijom itekako pamtiti, jer je prva sa svjetskog prvenstva, a to se uvijek itekako pamti”.

Prvak Evrope, svijeta, zlatni olimpijac

Podsjećanja radi, Veselin Vujović je rođen na Cetinju 18. januara 1961. godine. Karijeru je započeo u Rukometnom klubu Lovćen iz Crne Gore, a zatim nastavio u čuvenoj šabačkoj Metaloplastici sa kojom je osvojio dva Kupa prvaka (1985. i 1986.).

Drugo mjesto u Kupu prvaka osvojio je 1984, a u finalu Meteloplastika je izgubila od praške Dukle, te 1990. s Barcelonom, a u finalu je bio bolji SKA iz Minska.

A Barcelona je bila sljedeća Vujovićeva destinacija, s kojom je osvojio EHF Ligu prvaka. Karijeru je završio u Granollersu.

Vujović je bio reprezentativac bivše Jugoslavije sa kojom je na Olimpijadama 1984. u Los Angelesu i 1988. u Seulu osvojio zlatnu i brončanu medalju, dok je na svjetskom prvenstvu 1986. u Švicarskoj, osvojio najsjajnije odličje.

Te godine je proglašen za najboljeg sportaša bivše Jugoslavije, a dvije godine kasnije, ponio je laskavu titulu prvoga Igrača godine IHF-a.

Veselin Vujović je završio igračku 2000, a potom se okrenuo trenerskoj karijeri. Vodio je španski Ciudad Real, katarski Al Sadd, hrvatski Zagreb, makedonski Vardar, sa kojim je osvojio i prvo izdanje SEHA Lige.  Pored reprezentacije Slovenije, vodio je svojevremeno i Srbiju i Crnu Goru.

I dok mu upućujemo želje za sretan put u Sloveniju, u pozadini se već čuje huka sa hotelske recepcije. Izvinjava se na žurbi i kratkom intervjuu, jer se već spremaju za put.

A Vujovićev životni put je, inače, od Vardara pa do Triglava. Gdje god se na tom putu zadržavao, bio je omiljen, pa ne čudi njegova izjava da mu je žao što Hrvatska nije osvojla medalju.

Izvor: Al Jazeera