Vujanović i Thaci pozvali na ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji

Kad Skupština Kosova ratifikuje sporazum, može početi rad na obilježavanju demarkacijske linije (EPA)

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović i kosovski predsednik Hašim Tači potpisali su u Podgorici zajedničku izjavu kojom su pozvali kosovski parlament da ratifikuje Sporazum o demarkaciji, potpisan u leto 2015. u Beču.

Iz kabineta predsednika Vujanovića saopšteno je da se sa Tačijem sastao u nameri da ohrabri kosovski parlament da ratifikuje Sporazum o demarkaciji, što je crnogorski parlament već učinio.

“Nakon sastanka potpisali su zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da izvrši ratifikaciju ovog sporazuma. Zajednički poziv upućen je polazeći od međusobnog poverenja, dobre volje i potrebe daljeg unapređenja odnosa, a poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost obe države, uz ispunjavanje obaveze iz Povelje UN-a i poštovanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan”, navodi se u saopštenju.

U zajedničkoj izjavi pozvali su nadležne u Crnoj Gori i na Kosovu da se nakon ratifikacije međusobno obaveste diplomatskim kanalima da je sproveden postupak ratifikacije sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime su se stvorili uslovi da se formira Zajednička radna grupa za obeležavanje demarkacione linije.

Moguće korekcije demarkacijske linije

“Ova radna grupa će, ukoliko bude potrebno, ponovo razmotriti i eventualno korigovati sektore u pravcu Čakora i Kulla e Zhlipt, a koja mogućnost je predviđena članom 7, stav 3 navedenog sporazuma”, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Vujanovića.

Predsednik Kosova Hašim Tači je posle potpisivanja na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da se na toj izjavi intenzivno radilo u poslednjih 48 sati.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj čestitao je građanima Kosova na aneksu Sporazuma o demarkaciji.

“Srećan sam da je danas postignut aneks sporazuma i da je dogovoreno ponovno sagledavanje i izmene demarkacije sa Crnom Gorom. Danas je odlučeno da se sektori u delu prema Čakoru i Šepi još jednom sagledaju i izvrše korekcije”, napisao je Haradinaj na Fejsbuk nalogu.

Do zajedničke izjave Vujanovića i Tačija došlo je dan nakon završetka zvanične posete Kosovu crnogorskog premijera Duška Markovića.

Izvor: Agencije