Vučić znatno popularniji od Nikolića

'Srbija ne bi mogla da ima ovakve rezultate da su predsednik i vlada bili suprotstavljeni', smatra Vučić (EPA)

Kad bi u Srbiji sada bili predsjednički izbori, Aleksandar Vučić dobio bi 58 posto glasova, a sadašnji šef države Tomislav Nikolić 27 posto, ali samo ako se Vučić ne bi kandidirao, pokazalo je istraživanje provedeno u Srbiji.

Prema rezultatima ankete, na pitanje za koga bi sad glasali na predsjedničkim izborima, od ispitanika koji bi učestvovali na izborima 58 posto odlučilo bi se za Vučića, a po 10 posto za Nikolića i aktuelnog ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića.

Ako Vučića ne bi bilo na listi kandidata, Nikolić bi pobijedio sa 27 posto glasova, za nekog drugog glasalo bi 19 posto, a Dačić bi na trećem mjestu dobio 18 posto glasova, prenosi Hina.

Iza Dačića, po broju potencijalnih glasova na predsjedničkim izborima, bio bi optuženi za ratne zločine Vojislav Šešelj sa 11 posto, dok bi manje od 10 posto osvojio nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić – samo sedam posto.

Najviše vjeruju Vladi

Na pitanje koliko su zadovoljni radom sadašnjeg šefa države za više od dvije godine njegovog mandata, 45 posto ispitanika dalo je negativan odgovor, 27 posto je djelomično zadovoljno, dok ih je 19 posto potpuno zadovoljno predsjedničkim učinkom Nikolića.

Više od polovine (52 posto) anketiranih nezadovoljno je načinom na koji se Nikolić odnosi prema najvažnijim vanjskopolitičkim pitanjima, 28 posto je “povremeno” zadovoljno, a 16 posto nema primjedbi.

Da Nikolić neutralno utječe na odnose u susjedstvu uvjereno je 38 posto anketiranih, 30 posto izjasnilo se da djeluje pozitivno, a 28 posto ocjenjuje da je njegov utjecaj negativan.

Od državnih institucija najviše povjerenja uživa Vlada – 54 posto, na drugom je mjestu Srpska pravoslavna crkva (31 posto), a slijede policija (28 posto) i Vojska Srbije (25 posto).

Istraživanje je obavljeno od 1. do 6. septembra, na uzorku od 1.200 građana Srbije starijih od 18 godina, objavio je beogradski dnevni list Politika.

Izvor: Agencije