Vučić: Želimo generacije koje neće znati za rat

Vučić i Šojgu obavili su i simboličnu primopredaju aviona MiG-29 koji su nedavno stigli iz Rusije (Tanja Vali? / Tanjug)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da “Srbija želi da stvori jaku i stabilnu državu koja će svima biti snažan partner i koja će težiti istorijskom dogovoru sa Albancima, komšijskom životu sa Bošnjacima, dobrim odnosima sa Hrvatima i većoj povezanosti sa Crnogorcima”.

Vučić je nakon vojne vježbe “Sloboda 2017” održane povodom 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu poručio i kako “nova tehnika, artiljerija i avioni Vojske Srbije ne predstavljaju nikakvu pretnju bilo kome, već su dokaz da Srbija ceni živote svojih građana i da će umeti da ih zaštiti”.

Prema njegovim riječima, “Srbija se ne plaši da pregovara, ali niko ne treba da pomisli da pregovara jer se plaši”.

“Vojska Srbije je svaki dan jača i uskoro će biti i mnogo bolje plaćena. Mi smo oslobođena, nezavisna i suverena zemlja, koja hoće da se bavi sobom i da radi, napreduje i razvija se”, rekao je Vučić.

‘Srbiji je potrebna stabilnost’

Govoreći o danu oslobođenja Beograda, rekao je kako se nada da se “Srbija zauvek oslobodila one vrste ludila koja smatra da je opravdano ubijati u ime rase, nacije ili ideologije”.

“Takva nakaradna filozofija više ne važi i nećemo na nju nikada da pristanemo. Na dan kada se rat završio poručujemo da nam je osnovna namera da se više nikad ne nastavi. Sve ćemo uraditi da se rode i umru generacije koje neće pamtiti rat i koje će misliti dobro o sebi, a ne loše o drugima, koje će poštovati, a ne potcenjivati”, rekao je Vučić.

Smatra da je “Srbiji potrebna stabilnost, kao i razvoj i rast, a mir je osnovni uslov za to”.

“Niko neće moći nekažnjeno da napadne Srbiju, a mi ćemo braniti i svoju otadžbinu i svakog čoveka u Srbiji. Neprocenjiv nam je taj život – život svakog čoveka u Srbiji. Hoćemo jaku razvijenu državu Srbiju, koja će i svima drugima biti garant mira i stabilan i pouzdan partner”, rekao je Vučić.

Zahvalio Rusiji na avionima

Iskoristio je i priliku da zahvali predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu “za naoružanje koje su dali i predali Srbiji i koje je Srbija dobila da zauvek njime upravlja”. Pritom je mislio na borbene avione MiG-29, koji su nedavno dopremljeni iz Rusije u Srbiju, a danas prvi put predstavljeni javnosti.

Vučić je još i rekao da će dan oslobođenja od fašizma Srbija “slaviti uvek sa ruskim prijateljima, koji su sa sovjetskim narodima, sa srpskim i drugim jugoslovenskim narodima oslobađali Beograd, ginuli za slobodu i prolili krv da bi građani Srbije danas uživali u onome što nam je najvrednije”.

“Neka je večna slava oslobodiocima Beograda, borcima Narodnooslobodilačke vojske, koji su oslobodili naš grad, crvenoarmejcima koji su učestvovali u oslobađanju. Neka živi slobodna Srbija!”, zaključno je poručio Vučić.

Vojnoj vježbi, u kojoj je sudjelovalo više od 2200 pripadnika Ministarstva obrane i Vojske Srbije, 30 aviona i helikoptera, kao i elitna jedinica srbijanskih oružanih snaga, prisustvovali su, među ostalim, i ruski ministar Šojgu, premijerka Srbije Ana Brnabić, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, te veliki broj građana.

Izvor: Agencije