Vučić: Vlada više neće komentirati izjave iz Hrvatske

Kovač (lijevo) je ranije rekao da Hrvatska više neće trpjeti nikakve provokacije i zastrašivanja svojih građana (Al Jazeera)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je žao što hrvatski zvaničnici neće da sagledaju činjenice i pogledaju istini u oči i poručio da će od danas članovi Vlade Srbije da se uzdržavaju od bilo kakvih reakcija na izjave koje dolaze iz Hrvatske na račun Srbije.

“Ne zato što smo ih se uplašili, već zato što želimo da prestanu sa politikom u kojoj hoće Hrvatsku i Srbiju da predstave kao dve nedorasle i nezrele države koje igraju ping-pong”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da mu je žao što „zvaničnici Hrvatske neće da se odreknu te vrste fašističke prošlosti, koja je ispoljena u njihovim komentarima na godišnjice stradanja Srba koje smo ovih dana obeležili, te da kažu da nisu saglasni sa tim i da najstrašnije osuđuju te zločine“.

“Ne tražimo da kažu da je to bio genocid, iako jeste, već samo da izraze saučešće i kajanje porodicama žrtava, a ne da osuđuju u svojim izjavama unuke žrtava, a veličaju dede dželata”, rekao je Vučić.

Politika regionalnog mira i stabilnosti i zaštita suvereniteta su zaštitni znak politike Vlade Srbije, rekao je premijer Srbije.

“Nastavićemo da negujemo dobrosusedske odnose politikom punog očuvanja mira i stabilnosti na celoj srpskoj teritoriji, ali i sa politikom očuvanja punog suvereniteta i integriteta naše države“, zaključio je Vučić.

Dačić: Kovač vrši klasičnu zamjenu teza

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da šef hrvatske diplomatije Miro Kovač posljednjim izjavama vrši “klasičnu i providnu zamjenu teza”, zamjerajući premijeru Srbije što Hrvatsku optužuje za rehabilitaciju ustaštva i da to “govori o kontinuitetu politike Beograda“.

“Dakle, ispada da nije problem što se pred hrvatskim pravosuđem rehabilituje vikar NDH Alojzije Stepinac, što se ulice po Hrvatskoj nazivaju po ustaškom ministru Miletu Budaku, što se ustaškom teroristi i atentatoru Miri Barišiću u prisustvu dva aktuelna ministra hrvatske Vlade svečano otvara spomenik, što se ukida presuda Branimiru Glavašu i što se pokreće inicijativa za legalizaciju ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, već je problem državno rukovodstvo Srbije koje Hrvatskoj i čitavom civilizovanom svetu ukazuje na neprihvatljivost ovakve politike u 21. veku”, izjavio je Dačić.

Dačić navodi da sama činjenica da Kovač govori o „vađenju srpskih očiju“ i „sječenju srpskih ušiju i noseva“ kao metaforama, svjedoči o odsustvu minimuma pijeteta prema srpskim žrtvama nastradalim na tlu Hrvatske u Drugom svjetskom ratu i sukobima prilikom raspada bivše Jugoslavije, kao i svjesnom potiskivanju i negiranju historijskih činjenica.

Kovač: Hrvatska neće trpjeti provokacije

“Pretnje Hrvatske o tome da će sprečiti ulazak Srbije u EU, kao i lekcije o evropskim vrednostima, evropskoj retorici i evropskom postupanju, zvuče više nego tragikomično i groteskno, izgovorene od strane ministra zemlje čija politika je trenutno najveća sramota same EU“, poručio je Dačić.

Kovač je ranije u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz rekao da Hrvatska više neće trpjeti nikakve provokacije i zastrašivanja svojih građana kakve provode vlasti Srbije i uvest će protivmjere zbog progona hrvatskih veterana.

Kovač je rekao da je posljednji istup premijera Srbije Aleksandra Vučića u Donjoj Gradini u kojem je Hrvatsku optužio za rehabilitaciju ustaštva tek jedan u nizu sličnih nastupa, što govori o kontinuitetu politike Beograda, prenosi Hina.

Ministar rada u Vladi Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Kovač nikada nije rekao šta je neistinito u izjavama srpskih zvaničnika o Hrvatskoj.

Dodao je da Kovaču zapravo smeta istina i ”ogledalo ispred koga se nalazi”.

Izvor: Agencije