Vučić: Ulažite u Srbiju, nudimo najbolje uslove u regiji

Vučić je rekao i da 'Srbija ima vredne, dobro obučene ljude i da francuske firme mogu da zarade dosta novca' (Zoran Žesti? / Tanjug)

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić pozvao je francuske kompanije da ulažu u Srbiju, ističući da će im ta država “ponuditi bolje uslove za poslovanje od bilo koje zemlje u regionu”.

Na poslovnoj konferenciji o Srbiji, na kojoj sudjeluje 80-ak francuskih kompanija, poručio je kako je Srbija “stabilna zemlja koja nema problema sa javnim dugom i budžetskim deficitom, da nije lošije mesto za investiranje od drugih zemalja u regionu i da će investitorima ponuditi bar za pet odsto bolje uslove od drugih”.

“Šta god da vam bilo ko u okruženju ponudi za vaše kompanije, subvencije, podsticaje zapošljavanju, Srbija može da pruži nešto bolje uslove. Kažem unapred, dođite i proverite, dođite sa papirom, recite ‘ovoliko je dala Makedonija, ovakve uslove imamo u Bugarskoj, Rumuniji…’ Dođite u Srbiju, mi ćemo dati bolje uslove”, poručio je Vučić predstavnicima francuskih kompanija.

Još je dodao i kako je “Srbija stabilna zemlja, ali ne idealna, jer potrebno još teških reformi”, te napomenu kako “Srbija danas nema deficit u budžetu, zaustavljen je rast javnog duga, a Srbija je popravila svoju poziciju na listi Svetske banke za 32 mesta”.

Za Francusku i Srbiju je rekao kako “postoji mogućnost za zajedničke poslove i saradnju po pitanju razvoja infrastrukture, javno-privatnog partnerstva, ali i mnogih drugih ključnih pitanja”.

Sve bolja saradnja

Navodeći da Srbija i Francuska unaprijeđuju trgovinsku razmjenu svake godine, Vučić je rekao da je u prvih pola godine ta razmjena iznosila 462 milijuna eura, te očekuje da bude veća svake godine.

“To nije dovoljno”, ipak je rekao Vučić

Navodeći da je Srbija izgubila mnogo toga u prethodnim godinama, Vučić je rekao da “Srbija ima vredne, dobro obučene ljude i da francuske firme mogu da zarade dosta novca”.

Smatra i da francuske IT kompanije trebaju pokazati veći interes za Srbiju, te da “postoje veliki potencijali za saradnju u poljoprivredi”.

“Imamo široko tržište u regionu, ali imamo mogućnost potpunog pristupa evropskom tržištu i bescarinskog pristupa za našu robu i na rusko tržište, tržište evroazijske unije, kao i tursko tržište sa određenim manjim izuzecima. Dostupnost tržišta za robu proizvedenu u Srbiju nije manja, nego čak i nešto veća nego za Francusku i zemlje EU”, zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije