Oglasi

Vučić: Ukidanje taksi nije poklon Srbiji

Već smo izgubili 300 miliona eura, pa još da skačemo od sreće, da učinimo nešto zauzvrat, poručio je predsjednik Srbije.
Aleksandar Vučić: Jedino 'politikom normalnosti' Srbija može sačuvati svoje intereseEPA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da niko ne treba računati na to da je ukidanje 100-postotnih taksi koje je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine poklon Srbiji.

Na pitanje novinari u Tirani da prokomentira poruku šefice diplomatije Evropske unije Federice Mogherini upućenu premijeru Kosova Ramushu Haradinaju da nema tajnih planova između Albanije, Srbije i EU-a, ali i da je uvjet za dijalog ukidanje taksi i da je to, na neki način, usluga Srbiji, on kaže da to nije tako razumio.

"Ali sam nedvosmisleno rekao i [potpredsjedniku italijanske Vlade] Matteu Salviniju i Federici Mogherini da ne pomisli bilo ko da bilo kada računa da je ukidanje taksi poklon Srbiji. Nije nikakav. Već smo izgubili 300 miliona evra, pa još da skačemo od sreće, hvala što ste nam oteli samo 300 miliona i sad smo mnogo srećni, pa da učinimo nešto zauzvrat... To je nemoguće, to bi bilo neodgovorno sa naše strane i to se neće dogoditi. I to ti ljudi moraju da znaju", rekao je Vučić.

'To su priče za malu djecu'

On je istakao da jedino “politikom normalnosti” Srbija može sačuva svoje interese, prenosi Tanjug.

"Kad imate nekog ko ima snažna leđa, kao što imaju Albanci u zapadnom svetu, i to ne zato što su mnogo pametni ili što bolje lobiraju ili imaju više novca - a imaju, posebno njihova američka dijaspora - kad imate posla s takvim ljudima jasno je da naš posao nije lak, ali da mi, u krajnjoj liniji, dobrom politikom i politikom normalnosti jedino možemo da sačuvamo svoje interese", ističe Vučić.

On je dodao da to što kažu da oni čine Srbiji uslugu ukidanjem taksi, "to su priče za malu decu" i to neka pričaju između sebe koliko hoće.

"Jer, na kraju krajeva, šta mogu drugo nego da vrše pritisak na Srbiju, a naše je da se odupremo tome i da vodimo svoju politku u skladu sa interesima našeg naroda", zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.