Vučić u Zagrebu: Na popisu nestalih više Srba nego Hrvata

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, po završetku posjete Hrvatskoj, da je došao u Zagreb da predstavi Srbiju kao zemlju koja gleda u budućnost i želi dobru regionalnu saradnju, ali i naglasio da je zadovoljan razgovorima sa novom predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

On je, u izjavi TV B92, nakon sastanka sa novom predsjednicom Hrvatske čijoj inauguraciji je prisustvovao u ime Srbije, rekao da je u razgovorima sa svojim sagovornicima u Zagrebu, podsjećajući da se sastao i sa premijerom Zoranom Milanovićem i šeficom diplomatije Vesnom Pusić, razgovarao o svim otvorenim temama.

Kako je objasnio bilo je reči i o nestalim licima, na čemu je insistirala hrvatska strana.

Vučić je ukazao da je skrenuo pažnju da trenutno ima više osoba srpske nacionalnosti koje se vode kao nestala nego hrvatskih, i da je zbog toga na Zagrebu veći posao.

Srbi u Hrvatskoj

Također je bilo riječi, kako je objasnio, i o problemu izbjeglih Srba, pitanju ličnih karata i kampanji koja se vodi protiv pojedinih Srba u Hrvatskoj.

“Pokrenuli smo i pitanje nestalih i rešavaćemo ga”, rekao je. “Niko ne želi štititi ni zločin ni zločince ni na jednoj strani”, rekao je Vučić koji očekuje da će se ta pitanja riješiti u razgovorima s Grabar-Kitarović i hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

“Imam puno poverenja i u gospođu Grabar-Kitarović i u gospodina Milanovića, da ćemo zajednički uspeti izgurati te stvari”, rekao je.

Prema njegovim rečima, bilo je razgovora o svim temama „koje prate neke smetnje i šumove“ u odnosima dvije zemlje, ali je, također, bilo riječi i o budućnosti, prekograničnim projektima, kao i zajedničkoj saradnji.

‘Nervoza kod građana’

“Zadovoljan sam razgovorima. Moramo prošlost dobro da pamtimo da ne bismo ponavljali greške u budućnosti, ali onaj koji živi u prošlosti ne može da ostvari rezultate u budućnosti“, naglasio je Vučić.

On je dalje kazao da nema razloga za bilo kakvu nervozu ili povišenu, odnosno naglašenu retoriku koju je, kako je dodao, osjetio, ne u razgovorima sa hrvatskim zvaničnicima, ali zato sa građanima, dok su s druge strane mediji u Srbiji danas ocijenili da je Vučić bio “prava atrakcija” u Zagrebu.

Vučić je kazao da je osjetio da građane više zanimaju neke teme prošlosti od onih koje život znače.

“Došli smo da predstavimo Srbiju kao zemlju koja gleda u buducućost i želi dobru regionalnu saradnju“, rekao je, dodajući da Srbija ne bježi od “čistih računa”.

Izvor: Agencije