Vučić u Vatikanu: Zahvalnost papi za nepriznavanje Kosova

Vučić je Franji prenio 'iskrenu zahvalnost' zbog podrške koju Vatikan pruža evropskim integracijama Srbije (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu s poglavarom Katoličke crkve, papom Franjom, kome je prenio zahvalnost Srbije za principijelnu poziciju Svete Stolice kad je riječ o Kosovu, kao i za podršku eurointegracijama Srbije.

Kako je saopćilo Predsjedništvo Srbije, Vučić je s papom razgovarao o bilateralnim odnosima, eurointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji, prenosi agencija Beta.

Vučić je naglasio da je saradnja Srbije i Katoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, kao i da je Srbija dugoročno opredijeljena da njeguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, podsjetivši da se sljedeće godine navršava 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Istakao je i da odnose Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova prema značajnim međunarodnim pitanjima.

Riječ je, prije svega, o pitanju zaštite kršćana i kršćanskog naslijeđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

‘Razgovori jedini put za rješavanje otvorenih pitanja’

Vučić je papi prenio da Srbija “izuzetno ceni principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava”.

“Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza koji bi dodatno otežali postojeće stanje”, rekao je Vučić.

Dodao je da srpska strana “nastavlja konstruktivno zalaganje za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova isključivo putem dijaloga, dok prištinska strana povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor”.

Predsjednik Srbije prenio je papi i “iskrenu zahvalnost” zbog podrške koju Vatikan pruža evropskim integracijama Srbije.

“Posebno cenimo zalaganje da se proces evrointegracija regiona zapadnog Balkana u EU ubrza, a države članice ohrabre da pomognu i podrže taj proces”, rekao je Vučić, dodajući da je članstvo u Uniji jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Srbije.

Izvor: Agencije