Vučić: U Sarajevu o tome kako da budemo pokretačka mašina Evrope

Vučić je rekao da je spreman i rado će razgovarati i s albanskim i kosovskim premijerom Edijem Ramom i Isom Mustafom (AP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da za sastanak premijera država zapadnog Balkana, koji se ove sedmice održava u Sarajevu, priprema čitav niz tema, poput putne infrastrukture, komunikacija i carinske unije, koje se tiču budućnosti, u kojoj ne bi “smelo više da bude iznenađenja i neprijatnih stvari”.

“Umesto toga treba da vidimo kako da budemo pokretačka mašina i snaga čitave Evrope, a ne problematična tačka”, rekao je Vučić.

On je dodao da je spreman i rado će razgovarati i s albanskim i kosovskim premijerom Edijem Ramom i Isom Mustafom mada “nije siguran koliko Mustafa ima snage i ovlašćenja da vodi razgovore”.

“Ko god da se pojavi ja ću razgovarati i te formalnosti ko je iz koje zemlje mene ne zanimaju. Sa svima treba da se razgovara”, dodao je.

Razgovori o carinskoj uniji

Na pitanje hoće li u Sarajevu biti riječi o carinskoj uniji Vučić je rekao da će i o tome govoriti, tim prije što je to ideja koja se ne može završiti za tri mjeseca nego će trajati više godina.

“Ne idem u Sarajevo da jedem ćevape nego idem da razgovaram sa ljudima o budućnosti zapadnog Balkana i verujem da ćemo uspeti da uradimo važne stvari, da razgovaramo o putnoj infrastrukturi, našoj komunikaciji u budućnosti, u kojoj više ne bi smelo da bude iznenađenja i negativnih stvari”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je naveo da će u Sarajevu boraviti već 15. marta, kada će prisustvovati večeri koju priređuje predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Izvor: Agencije