Vučić: U regionu niko nije ravan Vojsci Srbije

Početku vježbe na vojnom poligonu Pasuljanske livade prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Stogodišnjicu pobjede u Prvom svjetskom ratu Srbija u subotu obilježava velikom vojnom vježbom “Vek pobednika 1918-2018” u kojoj na deset lokacija širom zemlje učestvuje 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa 645 borbenih sistema.

Komanda za početak vježbe izdana je jutros u devet sati na vojnom poligonu Pasuljanske livade, a prva aktivnost je prikaz zračnog napada u borbenoj grupi, u kojoj učestvuje šest MIG-ova 29.

Riječ je o jednoj od najvećih vojnih vježbi u regiji tokom koje će istovremeno na deset različitih područja širom Srbije biti izvedene vježne bojevim streljivom uz učestvovanje 100 tenkova, 100 oklopnih borbenih vozila, 100 topničkih i raketnih sistema, te protivzračne odbrane.

Početku vježbe na vojnom poligonu Pasuljanske livade prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji će, kako je najavljeno, tokom dana s premijerkom Anom Brnabić posjetiti i privremeni poligon na Pešterskoj visoravni.

Vučić najavio nova ulaganja u vojsku

“Niko u regionu ne može da se poredi sa Vojskom Srbije”, izjavio je Vučić i najavio nova ulaganja u Vojsku Srbije, kako u naoružanju i opremi, tako i u podizanju standarda njenih pripadnika. 

Vučić je rekao da je Vojska Srbije, kada je on preuzeo resor odbrane, 2012. godine, imala jedan neispravan MiG 29, a da ih je danas letjelo osam, da ih ima10, a da će do kraja 2019. Vojska Srbije imati i svih 14 letjelica u svom sastavu. 

Početku vježbe na vojnom poligonu Pasuljanske livade prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Naveo je da se danas moglo vidjeti 100 tenkova, haubica Nora koja “tuče” po prvi put, helikopteri, izviđači koji su tako obučeni da se nisu mogli primjetiti ni kada im se prišlo na manje od 10 metara i naglasio da u današnoj vježbi na deset lokacija učestvuje 8.000 vojnika, svi iz aktivnog sastava. 

Što se tenkova tiče, dodao je, problem je bio u posadama, a sada ih ima 100, također svi u aktivnom sastavu. 

“Tenkove će videti Sremci, Banaćani, 13 će ih preći inženjerijski most između Titela i Perleza, i kroz Kraljevo, a na Pešteru će ih biti 25, koji deluju jedinstveno kao četa u napadu”, dodao je Vučić. 

Prema njegovim riječima, generali su pripremili vježbu tako da “artiljerija tuče bojevom municijom preko tenkova”. 

“Zadovoljan sam kako je Mojsilović pripremio kopnenu vojsku”, rekao je Vučić. 

‘Pojačati ratnu avijaciju’

On je ukazao na potrebu daljeg jačanja ratne avijacije, a naročito protivzračne odbrane, ali dodao da Srbija očekuje još oklopnih vozila i tenkova, ali i da radi na svojim oklopnjacima te naveo da je danas djelovao i “Lazar 3”. 

Međutim, ukazao je da se mora riješiti pitanje opreme, čizama kojih mora biti više od dva para, zatim uniformi, majica. Vojska će imati i novi dizajn uniformi, dodao je.

Vučić je naglasio da se moraju pojačati ofanzivne mogućnosti vojske i ukazao da prednost ima onaj ko je za takva dejstva osposobljeniji. 

“Stoga smo od kineskih prijatelja naručili bespilotne letelice, naoružane, koje mogu da izviđaju, ali i da dejstvuju raketama… Reč je o dve baterije sa po tri letelice i vrednost posla je oko 30 miliona evra.”

Na pitanje gdje je vojska Srbije u odnosu na one u regiji, Vučić je rekao da se, osim vojske Rumunije, koja ima mnogo veću vojsku, niko u regiji ne može porediti sa Srbijom.

“Mi i Mađari smo tu negde, a ostali daleko iza”, rekao je predsjednik Srbije.

Vježbu prenosi 70 kamera

Na Pasuljanskim livadama je održana vježba “Borbena grupa u napadu”, u kojoj je učestvovalo više od 1.200 vojnika i više od 100 sredstava ratne tehnike – tenkovi M-84, borbena vozila, haubice, lanseri raketa, minobacači, kao i avioni Mig-29, “Orao” i protivoklopni helikopteri.

Dijelovi velike vojne vježbe održat će se i na Zvorničkom jezeru, na Pešterskoj visoravni, poligonu “Međa” kod Leskovca, u Titelu će biti prikazano i forsiranje rijeke i prijevoz tenkova preko pontonskog mosta.

Prvi program nacionalne televizije (RTS) najavio je da će vježbu od – Titela u Vojvodini, do Pešterske visoravni na teritoriji jugozapadne Srbije, prenositi sa 70 kamera.

Izvor: Agencije