Vučić: U oktobru nova faza unutrašnjeg dijaloga o Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras kako će u oktobru početi nova faza unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, te istakao kako je „vreme da počnemo da razgovaramo o Kosovu i Metohiji, jer je to suština naše političke sadašnjosti i naše budućnosti“.

„U zavisnosti od našeg odnosa prema Kosovu i Metohiji imaćemo sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, nego i budućnost“, rekao je Vučić u obraćanju građanima iz Predsjedništva Srbije.

On je rekao kako se dijalog institucionalizira od oktobra i kako će se odvijati u koncentričnim krugovima, te da očekuje kako će biti tolerantan, uz poštovanje različitog mišljenja i uz učešće svih relevantnih aktera.

Istakao je i kako je pripremljen izvještaj o svemu što je urađeno u posljednje četiri godine u dijalogu, te istaknuti svi važni datumi od 1998. godine i Christophera Hilla, pa nadalje.

Ključno, historijsko pitanje

Vladu Srbije zamolio je, kaže, da im pomogne u tom poslu, organizaciji određenih skupova. Zamolio je i civilni sektor da se uključi jer su važne sve politike koje se odnose na Kosovo.

„Ovo je istorijsko pitanje za nas, ključno za budućnost Srbije, ne zato što neki misle da unapred postoji spreman odgovor. Mislim da pitanje politike nije pitanje ni kleveta, ni uvreda, sedanja u nečiju fotelju, već pitanje rezultata i odgovornog odnosa prema svim ključnim pitanjima“, rekao je Vučić.

Ukazao je kako za četiri godine nema ni jednog poginulog u međuetničkim sukobima, da narod živi nešto lakše i danas Srba na Kosovu nije manje nego prije tri ili četiri godine.

„Najviše srpske dece se rađa na Kosovu i Metohiji, jer ih je muka na to naterala, da ostanu na svojim ognjištima“, istakao je Vučić, te dodao kako na Kosovu ima između 110.000 i 120.000 Srba.

Danas, ističe predsjednik Srbije, „imamo drugačiju poziciju pregovora, jer se glas Srbije čuje“. On je podsjetio kako je Prištini dat legitimitet onda „kada smo Međunarodnom sudu pravde uputili pitanje da li su smeli da se otcepe ili ne“.

„Tu inicijativu je pokrenuo Vuk Jeremić, tada je dijalog otišao iz UN-a i morali smo sve iz početka“, naveo je Vučić.

Podrška Srpskoj listi

Večeras je izjavio kako je kao predsjednik Srbije podržao odluku Srpske liste da uđe u Vladu Kosova.

Istakao je kako su Srbi na Kosovu imali svega tri opcije poslije izbora, na kojima je 99 posto Albanaca glasalo za nezavisno Kosovo i uglavnom protiv srpskih interesa. Prva opcija je, prema njegovim riječima, bila da podrže novu vladu novih, svježih snaga Albina Kurtija ili Samoopredeljenja.

Vučić je ukazao kako politički program pokreta Samoopredeljenje zahtijeva izmjenu Ustava sa ciljem odbacivanja Ahtisaarijevog plana, čime bi se izbacili svi stranci, pa se postavlja pitanje ko bi štitio Srbe ako odu KFOR, UNMIK i EULEX.

Također, kako dodaje, Samoopredeljenje se otvoreno zalaže za ujedinjenje Kosova i Albanije u Veliku Albaniju, te za kosovsku vojsku.

„Da li je Srpska lista trebalo da podrži stvaranje Velike Albanije? Šta god da su uradili kritikovali bi ih oni koji sada kritikuju“, rekao je Vučić.

Druga opcija, kako je naglasio on, bila je da Srpska lista ne podrži nikog.

„A kakav bi to izbor bio? Nikakav, jer bi se održali novi izbori na kojima bi Srpska lista imala manje glasova, a Kurti i Haradinaj više. Ne mislite da šest do osam odsto stanovništva može da ima većinu u skupštini“, naglasio je Vučić.

Treća opcija

Treća opcija, prema njegovim riječima, je bila da podrže vladu Ramusha Haradinaja, koji za državu Srbiju ostaje optuženi ratni zločinac.

„Ništa dobro ne mislimo o njemu. Ima takvih još koji su lideri, ali nas niko ne pita kada se glasa“, poručio je on.

Ovom trećom opcijom, podvukao je predsjednik Srbije, Srbi nisu izgubili mogućnost da očuvaju mir i sačuvaju svoju djecu.

„Zamislite da su doneli odluku da se ide na nove izbore. Šta bi radili kada bi ih napadali južno od Ibra, ili ako bi poslali ROSU na sever Kosova“, rekao je Vučić podsjetivši kako se već jednom svađao sa zapadnim ambasadorom zbog ROSU na sjeveru Kosova, nakon čega su povučene te jedinice.

„Šta biste radili kada krenu da napadaju Srbe? Da palimo džamije kao 2008. zbog neodgovorne politike naših vlasti? Da ne bi možda ovi naši junaci koji su umrljani penom od piva ili kapućina išli svoje živote da žrtvuju“, kritizirao je Vučić dodajući da je najlakše biti neodgovoran.

Izvor: Al Jazeera i agencije