Mostar: Regionalna saradnja od ključnog značaja

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su na marginama Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru o bilateralnim odnosima dviju država, ali ne i o pregovorima Srbije o ulasku u Europsku uniju.

Susret je trajao desetak minuta, a nakon njega je Vučić na svom Twitter profilu napisao kako je sastanak bio “dobar”.

“Verujem da ćemo i ubuduće razvijati dobrosusedske odnose”, napisao je Vučić.

Po njegovim riječima, Srbi i Hrvati moraju urediti svoje odnose, a probleme ne trebaju “gurati pod tepih”.

Trenutno najveće opterećenje u odnosima dviju zemalja jest to što Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za otvaranje Poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima EU-a sa Srbijom.

Hrvatska traži da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu suradnju s Haškim sudom.

Susreti s Ivanićem i Čovićem

Prethodno je Vučić, nakon susreta sa srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, izjavio kako je regionalna suradnja od ključnog značaja i da će uložiti mnogo truda i napora kako bi se sačuvao mir i stabilnost za sve ljude na Zapadnom Balkanu.

„I Srbija i BiH i Hrvatska imaju obavezu da naprave stabilnost i sigurnost za sve svoje građane. Ako ćete da mi kažete da je sve divno i vaša reakcija i pitanja pokazuju da nije. Mnogo je bolje da imamo iskrene i otvorene odnose i da probleme rešavamo, nego da ih guramo pod tepih“, šef Vlade Srbije.

Ivanić je izjavio kako odnosi Srbije i BiH nikada nisu bili u problemima jer u ime BiH mogu da govore samo tri člana Predsjedništva zajedno.

„Gospodin (predsjedavajući Predsjedništva BiH) Bakir Izetbegović imao je vlastite stavove i to nisu stavovi BiH. BiH smatra da u Srbiji ima dobrog i korektnog prijatelja i tako ćemo nastaviti i dalje“, rekao je Ivanić.

On smatra kako je krajnje vrijeme da se tenzije spuste.

„I Srebrenica i otkazivanje posjete (predsjedniku Srbije Tomislavu) Nikoliću zbog Nasera Orića i držanje lekcija povodom posljednjih presuda. Zaista je vrijeme da na bošnjačkoj političkoj sceni to stane i da umjesto sukoba krenemo da se razvijamo i sarađujemo jer su takve poruke dolazile iz Srbije“, naglasio je Ivanić.

“Dobrobit budućih generacija”

Nakon susreta sa Ivanićem, Vučić se sastao sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Šef Vlade Srbije se zahvalio Čoviću na gostoprimstvu.

„Imali smo otvorene i dobre razgovore o odnosima Srbije i BiH i o odnosima u regionu, između Srba i Hrvata. Obojica smo uvereni da će dva naroda i u BiH, ali i između Srbije i Hrvatske umeti da urede te odnose na dobrobit budućih generacija“, kazao je premijer Srbije.

Njegov domaćin Čović istakao je kako ne vidi nijednog razloga da sve države u regiji ne grade dobre odnose jer „bez njih nema stabilnosti u BiH”.

„Meni je cilj stabilnost u BiH, da ova domovina profunkcionira. Onda ćemo učiniti sve da naši susjedi na sličan način funkcioniraju“, dodao je.

Vučić je stigao u grad na Neretvi kako bi prisustvovao otvaranju 19. međunarodnog sajma privrede – Mostar 2016, a kasnije će se susresti sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Izetbegovićem.

Izvor: Al Jazeera i agencije