Vučić u Mostaru: Mi smo više i bliže od komšija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas 21. međunarodni sajam privrede u Mostaru, na kojemu Srbija učestvuje kao zemlja partner pod sloganom “Budućnost nas spaja”, s gotovo 70 kompanija.

“Ovde protivnika nema, ovde smo svi partneri i ovde su mogućnosti koje donosi saradnja, te stoga insistiram i nastaviću da radim na jedinstvenom ekonomskom tržištu”, poručio je predsjednik Republike Srbije, javlja Anadolija.

Podsjetio je da je ovo četvrta godina kako je u Mostaru. 

“Mostar je postao centar ne samo Hercegovine i Bosne i Hercegovine već centar celog regiona u ovih nekoliko dana. Mostarci, treba da budete ponosni na svoj grad”, rekao je Vučić. 

Kako je kazao, sada je regiji potrebna suradnja. 

“Iskupljenje za sve greške, gluposti, krvave svađe i saradnja, i to ne kao iskupljenje nego kao i mnogo više od toga. Rekao bih: kao i jedini način da preživimo svi zajedno i da rastemo i postanemo ozbiljni partneri i jedni drugima, ali i velikom svetu koji nas okružuje”, izjavio je Vučić.

Istakao je da “smo u regionu, pre svega, komšije”. 

“I to je možda reč koja govori pomalo o našoj udaljenosti. Mi smo više i bliže od toga. I ovih 60 kompanija iz Srbije na ovom sajmu i robna razmena koja se približava dve milijarde evra i činjenica da je Bosna i Hercegovina prošle godine bila zemlja partner na Sajmu poljoprivrede, koji je za nas jedna od najvažnijih sajamskih manifestacija u Srbiji, sve to zajedno govori da postajemo pametnije i bolje komšije. Komšije koji imaju da nađu zajednički interes.”

Otvaranju nazoče član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, premijer Bugarske Bojko Borisov, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a iz Srbije, zemlje partnera Sajma, prisutni su i ministri za trgovinu i poljoprivredu, Rasim Ljajić i Branislav Nedimović, i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Osim gospodarskog potencijala i izvoznih mogućnosti, Srbija će do 14. aprila promovirati i turističku ponudu, bogato kulturno naslijeđe, gastronomiju i druge prednosti koje je čine dobrim odredištem za ulaganje i poslovanje.

U okviru Nacionalnog paviljona na približno 900 m2 izložbenog prostora, u organizaciji PKS-a i Razvojne agencije Srbije, na Mostarskom sajmu izlažu srbijanske kompanije iz gotovo svih sektora gospodarstva, najviše u područja prehrambene industrije, zatim industrije strojeva i opreme, građevinske i tekstilne, elektro-, metalske, kao i industrije namještaja.

Velike i kompanije srednje veličine

Srbiju ovog puta predstavljaju uglavnom velike i srednje kompanije privatnog i javnog sektora, značajni izvoznici u više od 120 zemalja regije i svijeta.

Prema Vučićevim riječima, mostarski je sajam izvanredna prigoda da se povežu kompanije iz regije.

“Činjenica da je ovde prisutno 70 kompanija iz Srbije najbolje pokazuje koliko im je značajan Mostar, Hercegovina i Bosna i Hercegovina. Želimo gledati na budućnost na jedan drugi način”, rekao je predsjednik Srbije.

Mostarski sajam jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji. 

Na sajmu će se predstaviti izlagači iz 20-ak zemalja, od kojih su najzastupljenije zemlje susjedstva te Kina, Mađarska i Italija.

Izvor: Al Jazeera i agencije