Oglasi

Vučić u Moskvi kupuje šest MiG-ova 29

'Avione plaćamo našim novcem i na to sam ponosan', rekao je srbijanski premijer uoči puta u Rusiju.
Srbija je opredijeljena za mir i vojnu neutralnost, ali istovremeno želi osigurati svoje građane, kaže Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će tokom posjeta Moskvi za nekoliko dana razgovarati o kupovini šest borbenih aviona MiG-29, kojim bi "učinili nebo i građane Srbije bezbednijim".

"Avione plaćamo našim novcem i na to sam ponosan. Srbija neće nikoga da napada, tuđe da uzima, ali hoće da bude spremna da zaštiti svoju slobodu i suverenitet, da bude svoj na svome", rekao je Vučić.

U Moskvi će u četvrtak, kako je najavio, [s ruskim ministrom obrane Sergejom Šojguom] pregovarati o kupovini, ali i o remontu i modernizaciji aviona MiG-29, koji su "u kratkoj borbi najbolji avioni na svetu".

"Pregovaramo da uzmemo šest aviona, a to bi značilo da bismo onda imali u svom resursu 10 aviona MiG-29. To bi značilo značajno veću bezbednost za građane u odnosu na situaciju koju smo imali do juče", kaže Vučić.

Prihvatljive cijene

Vjeruje da će avioni biti u Srbiji već u naredna tri mjeseca, kao i da se uz pomoć stručnjaka može obaviti modernizacija i opremanje najsuvremenijim raketama zrak-zrak i zrak-zemlja.

Zahvalan je Rusiji, kako je rekao, što je cijena MiG-ova "drastično ispod tržišne".

"Ako imate u vidu da je Hrvatska platila 30 miliona dolara za helikoptere koji vrede objektivno 220 miliona, mi smo dobili dobru cenu, ali ne u toj razmeri", poručio je Vučić.

Podsjetio je i da je, u vrijeme dok je on bio ministar obrane i potpredsjednik Vlade, Srbija imala samo jedan MiG-29 i tri aviona MiG-21, koji su znatno slabiji od letjelica koje namjeravaju kupiti u Moskvi.

"Bili smo u situaciji da ne možemo policijski da zaštitimo svoje nebo, a kamoli vojno da branimo zemlju. Danas imamo tri MiG-a 29 i policijski štitimo naše nebo. Za nas je to od izuzetnog značaja", smatra Vučić.

Vojno neutralni, ali opremljeni

Po njemu, Srbija je opredijeljena za mir i vojnu neutralnost, ali istovremeno želi osigurati svoje građane. 

"Srbija nema planove agresivnih doktrina, već želi da štiti svoju zemlju, narod i svoje međunarodno priznate granice. Da bi mogli policijski da zaštitimo nebo, u teškim i uslovima sve veće napetosti, morali smo godinama da razmišljamo kako da unapredimo borbenu gotovost", rekao je Vučić.

U tom smislu parafrazirao je Josipa Broza Tita rekavši kako "Srbija živi i radi kao da će 100 godina biti mir, a već sutra mora biti spremna da se zaštiti".

"Posle mnogo godina i decenija umesto da nešto uništavamo i urušavamo možemo da gradimo, pravimo i izdvajamo novca. Uspeli smo to zahvaljujući građanima, koji će imati veću bezbednost, neće morati da se plaše nikog u okruženju. Nikome više Srbija neće biti laka meta. Ako hoćemo da sačuvamo svoju Srbiju, moramo da budemo čvrsti, snažni i jaki, moramo da štitimo svoju zemlju i da platimo koliko god plaćali. Čist račun znači dugu ljubav", poručio je Vučić.

Još je rekao kako uvijek govori isto ma gdje bio, ponavljajući kako je Srbija na europskom putu, ali da želi dobre odnose s Moskvom i odlične kontakte s Kinom. 

"Neki drugi pričaju, kada odu u Berlin, da je Vučić bliski Putinov saveznik, a kada odu u Moskvu, da je Vučić čovek CIA-e. Kakvi lažovi", zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.