Vučić: Teške poruke za Srbiju stižu iz Crne Gore

Aleksandar Vučić
Vučić kaže da je pravoslavna crkva uvijek bila čuvar ne samo duhovnog života nego i nacionalnog bića Srba (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom tvrdnje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je rekao da su prosvjedi građana protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti “ludački pokret”, da su to teške poruke za Srbiju, prenosi agencija Beta.

“To su za naš teške poruke. Videćemo, prvo da se izjasni srpska crkva u Beogradu, a onda ćemo donositi zaključke šta i kako dalje”, rekao je Vučić u Drvaru na pitanje da prokomentira izjavu Đukanovića u Tivtu.

Rekao je da se ne želi miješati u crkvena, a pogotovo u duhovna pitanja, ali da je pravoslavna crkva uvijek bila čuvar ne samo duhovnog života nego i nacionalnog bića Srba.

“I ako onda vidite iz različitih izvora, i iz crkvenih i iz državnih, da kažu da to nije srpska nego neka pravoslavna crkva, pa će to da rade na Kosovu, kao što su nekada radili u Hrvatskoj. Samo da ne bi bila srpska”, rekao je Vučić, prenosi agencija.

‘Ludački pokret’

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je u utorak kako se zloupotrebama vjerskih osjećaja građana želi srušiti Crna Gora i pozvao građane da “ne budu dio tog ludačkog pokreta” te odbacio ocjene kako se Zakon o slobodi vjeroispovijesti donosi zbog valorizacije turističkih objekata, prenijela je ranije Beta.

Đukanović je na sjednici Općinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) u Tivtu poručio građanima da “ne dozvole da se njihova vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se zloupotrebljava ovih dana po Crnoj Gori, a zloupotrebljava se kako bi se srušila Crna Gora”.

“Imamo vrlo jasnu namjeru, a to je da obezbijedimo bespogovornu implementaciju onoga što su ustavna određenja u Ustavu Crne Gore, a to je odvojenost crkve i države i zagarantovana sloboda vjeroispovijesti”, kazao je crnogorski predsjednik povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i prosvjeda i litija koje organizira Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Đukanović je kazao kako je Zakon pokušaj da se “državi vrati ono što joj pripada, što je od nje nezakonito otuđeno”.

‘Laži i manipulacije’

“I tu se sada upotrebljavaju laži i manipulacije, da se otima od crkve”, rekao je Đukanović.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, drugu manipulaciju koja se plasira u javnosti, a koja se odnosi na tvrdnje kako neko želi turistički valorizirati i privatizirati crkvene objekte.

“To je smiješno i bijedno i gotovo da ga ne treba komentarisati. Kome bi, sa zerom zdravog razuma, palo na pamet da od manastira pravi restoran ili od crkve hotel? Dakle, to što su do sada koristili pravoslavni vjernici koristiće i ubuduće. Dakle, sve što je bilo u funkciji ostvarivanja vjerskih prava i sloboda i dalje će biti u toj funkciji”, izjavio je, među ostalim, Đukanović, kako je prenijela Beta.

Izvor: Agencije