Oglasi

Vučić: Srbija testirala na COVID-19 više nego svi u regiji zajedno

Vučić izjavio da je situacija u Novom Pazaru danas bolja nego jučer, te da je stanje djelimično stabilizovano.
Srbija je pet puta više testirala od Hrvatske, a nije pet puta veća od te susejdne zemlje, rekao VučićEPA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija sprovela više testova na korona virus nego sve zemlje bivše Jugoslavije, plus Albanije zajedno, i to 428.000, prenosi Tanjug.

Vučić je, upitan za kritike iz Hrvatske u vezi prakse testiranja, kazao da nije zainteresovan da odgovara na hrvatsku predizbornu kampanju, pošto se sutra tamo održavaju izbori.

Ukazao je da nema odgvora na ono što je rekao prije par dana da će Srbija krajem sljedeće godine preteći Hrvatsku po visini BDP-a, jer na to nema odgovora.

Što se testova tiče kaže da su samo četiri zemlje po pitanju testiranja u odnosu na broj stanovnika, ispred Srbije, a to su Njemačka, Austrija, Švicarska i Italija.

Prenio je apsolutne brojke testiranja u regionu.

Srbija testirala pet puta više od Hrvatske

"U Crnoj Gori sprovedeno je 18.000 testova, i to sve brzi testovi, jer nemaju laboratorije za PCR testove. Severna Makedonija pošteno je testirala 64.000, BiH 97.000, Hrvatska 82.000. Srbija 428.000. Bugarska, koja iste veličine i uz to članica EU 147.000, Mađarska koja je veća 281.000“, objasnio je on.

Vučić je, na osnovu tih brojeva, upitao „na osnovu čega umiru ljudi, kada nisu testirani“.

Srbija je, ponovio je, pet puta više testirala od Hrvatske, a nije pet puta veća od te susjedne zemlje.

Ustvrdio je da je u Hrvatskoj testiranje 215 eura, a u Srbiji, ako dođete na svoj zahtjev, testiranje košta 50 eura, dok je besplatno ako postoje simptomi.

Testovi su koštali Srbiju do sada 50 miliona eura, a u toj zemlji ih ima još 300.000, kazao je Vučić.

Rekao je da će Srbija pokušati prestići po testiranju i Njemačku, Austriju, Italiju i Švicarsku, koje su po tome ispred Srbije.

Situacija u Novom Pazaru

Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija u Novom Pazaru danas bolja nego jučer, i da je stanje djelimično stabilizovano.

"Juče je u bolnici bilo 205 osoba, danas 183. Jučer je, nažalost, preminulo pet osoba, danas dve osobe", prenio je Vučić na batajničkom aerodromu.

Predsjednik Srbije je rekao da se situacija u Novom Pazaru polako stabilizuje.

"Ja sam kriv što nisam ostao u zemlji posle izbora, već sam otišao u Moskvu, Brisel... Da sam ostao, ranije bih i vojsku uključio i manje bi problema bilo u Novom Pazaru", konstatovao je Vučić.

On je dodao da je vojska odličan posao obavila, kao i svi lekari, koji su pokazali ogromno zalaganje.

Predsednik Srbije tokom današnjeg dana obišao je aerodrom "Batajnica" gdje se nalaze nove bespilotne letjelice.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.