Oglasi

Vučić: Srbija poštuje integritet BiH

Poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, posvećeni smo miru u regiji, kazao je premijer Srbije u Washingtonu.
Srbija može računa na podršku SAD-a, poručio je Aleksandar VučićGetty - Arhiva

Premijer Srbije Aleksandar Vučić se u Washingtonu sastao sa savjetnicom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Susan Rice, kojoj je prenio da je očuvanje mira i pune stabilnost u regionu prioritetni zadatak Srbije i naglasio da je to "ono što SAD itekako podržava".

Vučić je u obraćanju novinarima nakon razgovora s Rice istakao da se razgovaralo i odnosima koje Srbija ima u regionu, s Albanijom, Bosnom i Hercegovim, Hrvatskom, i naveo da je govorio i o posjetama Sarajevu i Tirani i njihovim rezultatima, prenosi agencija Tanjug.

"Istakao sam čvrstu opredeljenost Srbije da utiče na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, potpuno uveren da je to jedini put napred za sve zemlje Zapadnog Balkana", rekao je premijer Srbije.

Kako je kazao, u narednih godinu dana bit će velikih izazova za sve zemlje Zapadnog Balkana - i zbog teške ekonomske situacije, i brojnih političkih problema s kojima će se svi u regionu suočavati.

'Nedvosmisleni stav'

Bit će, kako je rekao, mnogo važnih datuma iz savremene historije koji se obilježavaju - "bilo da tugujemo, bilo da se neki raduju" - i kao primjer naveo akciju "Oluja" što Srbi, kako je naveo, ne mogu prihvatiti kao "radostan događaj".

"Ali, u svemu tome moramo da sačuvamo mir i punu stabilnost, i to je prioritetni zadatak Srbije i to je ono što SAD i te kako podržava", ocijenio je Vučić.

On je precizirao da je iznio "nedvosmislen stav Srbije", a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i očuvanje Republike Srpske kao entiteta u okviru Bosne i Hercegovine.

"Mislim da je to jedini put kojim možemo da sačuvamo punu stabilnost i u RS-u, i u Bosni i Hercegovini. I to je dobro za sve na Zapadnom Balkanu i takvu politiku će Srbija nastaviti da vodi", naglasio je premijer Srbije.

Na pitanje da li se razgovaralo i o Makedoniji, Vučić je rekao da je i to bila tema, da je istakao da je veoma zadovoljan i ponosan "na činjenicu da Srbija ni na koji način nije uticala na stvaranje ili produbljivanje krize u Makedoniji".

Premijer Srbije je dodao da Srbija Makedoniju smatra prijateljskim susjedom i da će uvijek imati takav odnos te da se ni na koji način ne želi miješati u unutrašnje stvari Makedonije.

S Amerikom je sve lakše

"Mislim da je to fer, korektan i veoma pošten pristup", zaključio je Vučić.

Vučić je poslije sastanka s Rice poručio da Srbija može računati na podršku SAD-a, ali je i naglasio da SAD veoma poštuje ekonomske reforme Srbije.

"Susan Rice je izrazila nedvosmislenu podršku otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom i verujem da će signal Washingtona Evropskoj uniji biti signal podrške Srbiji. A kad imate podršku SAD-a, onda je sve neuporedivo lakše i to je važno za Srbiju", rekao je Vučić za RTS.

"Srbija može da računa na podršku SAD-a", poručio je Vučić.

Premijer Srbije se u Bijeloj kući trebao sastati s američkim potpredsjednikom Josephom Bidenom, ali je Biden u Delawareu zbog  smrtnog slučaja u porodici.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.