Vučić: Srbija neće u NATO, razvija svoju vojsku

Srbija, Vojska, Vojnici
Zaista je pravo čudo da dosad niko iz svijeta nije zvao srpske vojne starješine da predaju, naprimjer, na West Pointu (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija sama donositi odluke, neće ići ni u jedan vojni savez i hoće razvijati svoju vojsku.

On je naveo da je u sjedištu NATO-a rekao kako Srbija neće biti članica tog vojnog saveza, kao i da generalni sekretar Saveza Jens Stoltenberg ima razumijevanja za to.

“Jens razume Srbiju. Niko nas ne tera u NATO”, rekao je predsjednik Srbije, kako prenosi Tanjug.

Vučić je naznačio da Srbija želi razvijati svoju vojsku, da ona jača, a da vojnici i policajci bolje žive.

“I biće veliko povećanje plata, uz još neka pozitivna iznenađenja, jer oni moraju lakše da dođu do rešenja stambenih problema. Uskoro ćemo izaći sa programom da im pomognemo i omogućimo gradnju velikog broja stambenih kvadrata, kako bi vojnici i policajci mogli lakše da reš stambeno pitanje”, rekao je predsjednik Srbije.

Problemi s centrom u Nišu

To se, naglasio je, može samo onda kada se ima dobro stanje u budžetu i nema problema s javnim dugom, što je sada slučaj.

Govoreći o izjavi američkog senatora Rona Johnsona u vezi s Humanitarnim centrom u Nišu, Vučić je kazao da je on iznio stavove američke politike.

“On je izneo ono što čujete od svakog Amerikanca, kao što od svakog Rusa možete da čujete da ne žele Srbiju u NATO-u, oni ne žele da damo diplomatski status Centru u Nišu, kao ni uticaj Rusije ovde. Morao sam da reagujem, Srbija donosi sama odluke”, zaključio je Vučić.

Izvor: Al Jazeera