Vučić: Srbija neće u NATO, a koji će put izabrati BiH – njihova je stvar

Vučić: 'Mislim da je to najbolji put, a koji će put izabrati BiH njihova je stvar. A šta mi Srbi mislimo – to je već neko drugo pitanje' (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari drugih država i da su odluke Bosne i Hercegovine odluke organa i političkih stranaka u toj državi. Rekao je to na pitanje novinara “klizi” li nakon dogovora Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o formiranju Vijeća ministara ta država “lagano ka NATO-u”.

Vučić je istakao da može govoriti samo o Srbiji, koja će, ističe, ostati vojno neutralna i neće ići ni u NATO ni u bilo koji drugi savez, prenosi Tanjug.

“Mislim da je to najbolji put, a koji će put izabrati BiH njihova je stvar. A šta mi Srbi mislimo – to je već neko drugo pitanje”, rekao je Vučić, te istakao da Srbija ostaje vojno neutralna i da zato i brine o svojoj sigurnosti i unapređuje svoju vojsku, jer želi biti slobodna, ne zavisiti od bilo koga i sama čuvati svoje nebo, zemlju i rijeke.

“Dovoljno je bilo da pogledate paradu u Nišu i onu u Kninu da vidite kako je za pet-šest godina Srbija napredovala, dramatično”, primijetio je Vučić.

Na isto pitanje ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je ranije obavljao dužnost ambasadora u Bosni i Hercegovini, rekao je da je to “interesantno pitanje”, ali da kao ambasador Rusije u Srbiji ne može komentirati dešavanja u drugoj državi.

Izvor: Agencije