Vučić: Srbija neće u NATO, ali hoće u EU

Opredjeljenje Srbije je vojna neutralnost, rekao je Aleksandar Vučić (Reuters)

Srbija neće u NATO, niti će o tome biti referenduma, jer je njeno opredjeljenje vojna neutralnost, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, naglasivši da Beograd ostaje na evropskom putu.

“Srbija neće u NATO, već želi da bude vojno neutralna”, rekao je on za Radio-televiziju Srbije.

Naglašavajući kako Srbija “ne ide ni na ovu ni na onu stranu”, dodao je kako “ne treba pričati o nečemu što ne postoji, što je izmišljeno pitanje”.

“Naša politika je – mi volimo Srbiju, poštujemo SAD i Rusiju, idemo u Evropsku uniju, ali volimo Srbiju iznad svega”, naglasio je Vučić, komentirajući nedavno ratificiran sporazum Srbije i NATO-a o saradnji u području logističke podrške, a koji predviđa slobodu kretanja i diplomatski imunitet svim pripadnicima NATO-a u Srbiji, uz privilegije koje diplomati imaju po Bečkoj konvenciji.

‘Najbolje za našu zemlju’

“Nismo ništa loše napravili, radili smo najbolje za našu zemlju”, izjavio je Vučić.

Naglasio je da “Srbija mora da ostane na evropskom putu” i da uvede pravila i standarde Evropske unije.

“Važno nam je da uvedemo pravila EU, ne samo pristupanje [Uniji]. Važno je da na evropskom putu budemo i zbog investitora. Oni koji govore da nam nije potreban taj put, neodgovorni su. Ne znam koji su to drugi planovi, niti alternative. Uprkos dobrom odnosu sa Rusijom, nisam spreman da žrtvujem evropski put Srbije”, poručio premijer Srbije.

Izvor: Agencije