Vučić: Srbija namjerava kupiti oružje od Izraela

Aleksandar Vučić je istakao da će se Srbija uvijek truditi da uskladi svoje interese s Izrealom (Getty Images)

Srbija namjerava kupiti oružje od Izraela, izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u intervjuu Jerusalem Postu.

Vučić je za izraelski list, na marginama konferencije Američko-izraelskog vijeća za javne poslove (AIPAC) u Washingtonu, ponovio da će Srbija otvoriti diplomatsko i predstavništvo Privredne komore u Jerusalemu te istakao da će se Srbija uvek truditi da uskladi svoje interese s Izrealom.

Odgovarajući na pitanje o antiizraelskoj kampanji bojkota, izolacije i sankcija (BDS) u zapadnoj Evropi, rekao je da Srbija namjerava kupiti oružje od Izraela i da ta nabavka “neće biti mala isporuka”, prenio je Tanjug.

Kazao je da BDS u Srbiji ne postoji i istakao da Srbija “nije plodno tle za antisemitske poruke”.

“Niko u Srbiji nije čuo za taj pokret bojkota”, rekao je Vučić.

Pozdravio Trumpovu inicijativu

Jerusalem Post ocjenjuje da se Vučićeve izjave i postupak mogu posmatrati kao oštar odgovor na kampanju BDS, uz podsjećanje da je i austrijski parlament prošle sedmice okarakterizirao BDS kao antisemitski.

Na pitanje lista o obrascu glasanja Srbije u Ujedi njenim narodimau, gdje se Izrael, kako tvrdi izraelska vlada, pristrasno napada, Vučić je rekao da Srbija uvijek može biti uzdržana kad je reč o antiizraelskim rezolucijama.

Govoreći o izraelsko-palestinskom teritorijalnom sporu, Vučić je kazao da od Palestinaca i Izraelaca zavisi postizanje rješenja.

Pozdravio inicijativu američkog predsjednika Donalda Trumpa za rješenje spora, navodi list.

Izvor: Agencije