Oglasi

Vučić: Srbija je platformom Prištine satjerana u ćošak

Priština je službeno od Beograda zatražila priznanje i ukidanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a koja je Srbiji garantovala teritorijalni integritet.
Sada više nemamo kuda da odemo, tu smo gdje smo, čuvaćemo i štititi svoju zemlju, rekao je VučićDragan Kujundžić / Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon što je Skupština Kosova usvojila pregovaračku platformu za dijalog s Beogradom čiji su ključni zahtjevi priznanje Kosova u sadašnjim granicama i ukidanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a koja je Srbiji jamčila teritorijalni integritet.

Službeni Beograd vidi usvajanje Platforme o nastavku dijaloga u kosovskom parlamentu kao "jasnu poruku" da je ovo za Prištinu kraj dijaloga.

Nakon sastanka, kojem je prisustvovao najviši državni i vojni vrh, Vučić je rekao da "ima posla s neodgovornim i opasnim ljudima u Prištini", kao i da je "Srbija platformom Prištine saterana u ćošak".

"Sada više nemamo kuda da odemo. Tu smo gde smo i čuvaćemo i štititi svoju zemlju", rekao je Vučić.

Najavio čvrst i odlučan stav

Najavio je i da će stav Srbije biti "odlučan i čvrst".

Upitan da objasni kakav će taj stav biti, odgovori je kako "ne voli da donosi odluke preko noći, ma koliko nekome deluje emotivno i preke naravi".

"Nije problem da sačekamo 10 ili 15 dana, ali odluke ćemo doneti u skladu sa interesima Srbije“, rekao je Vučić.

"Imamo jednu zemlju, rezervnu otadžbinu nemamo, nju ćemo umeti da zaštitimo kao i naš narod na Kosovu i Metohiji. Umećemo da sačuvamo naše vitalne interese i, sa ma koliko teškoća se suočavali, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost, jer samo u miru možemo dalje ekonomski da napredujemo", rekao je Vučić.

Brnabić: Platforma ne priča ništa o životu Srba

Prethodno je premijerka Ana Brnabić rekla da je "platforma koju je usvojila Priština suprotna zdravom razumu, a da će reakcija Srbije, kao i do sada, biti odmerena i odgovorna".

"Mi ćemo paziti kakva je naša reakcija, analiziraćemo sve aspekte naše reakcije. Ona će biti odgovorna, ali moram da kažem da ćemo u svakom trenutku umeti da zaštitimo interese Republike Srbije i njenih građana", rekla je Brnabić.

Smatra i kako je Priština usvojila "dokument protiv bilo kakvog kompromisa, daljeg dijaloga, ne priča ništa o životu Srba na Kosovu i Metohiji".

"Nastavićemo da analiziramo taj dokument, ali moj zaključak je da je suprotna razumu", rekla je Brnabić.

Najavila je i da će o situaciji na Kosovu, zajedno s Vučićem i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, u nedjelju razgovarati s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve, Irinejom.

Bojkot Srpske liste

Skupština Kosova usvojila je Platformu za dijalog sa Srbijom sa 61 glasom "za", uz jedan suzdržan, ali bez zastupnika dvije oporbene stranke, te Srpske liste koja bojkotira rad kosovskih institucija od uvođenja pristojbi na robu iz Srbije u studenom 2018. godine.

Usvajanju je prethodilo protivljenje oporbenih stranaka Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Samoopredjeljenja da se taj dokument usvoji po ubrzanoj proceduri, nakon čega su napustili sjednicu.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj ocijenio je da su glasanjem "o konačnom pravno obvezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa sa Srbijom", kosovski parlamentarci utvrdili poziciju Kosova s "nedodirljivim granicama", onako kako je Kosovo proglasilo neovisnost 17. veljače 2008. godine.

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost u Beogradu zakazana je za petak ujutro u 8.30 sati, a prije toga srbijanski predsjednik sastat će se s podtajnikom za politička pitanja SAD-a Davidom Haleom koji će se do kraja tjedna sastati s najvišim dužnosnicima u Beogradu i Prištini.

Zastoj u dijalogu, sporne takse

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem Europske unije, već mjesecima je u zastoju, a tenzije su dodatno narasle nakon što je Priština u studenom 2018. jednostrano uvela pristojbe na robu iz Srbije i BiH od 100 posto, u znak odmazde na diplomatsku kampanju kojom se Kosovu onemogućava prijem u Interpol, UNESCO i druge međunarodne organizacije.

Istovremeno, Srbija lobira među članica UN-a da povuku priznanje neovisnosti Kosova, što je dosad, prema tvrdnjama Beograda, učinilo 13 država.

Šef diplomacije Srbije, Ivica Dačić izjavio je početkom veljače da od 193 zemlje članice UN-a, 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, a da od 102 preostale države, postoji nekoliko zemalja koje, iako su Kosovo priznale, u međunarodnim forumima ne glasuju za Prištinu.

Beograd uvjetuje povratak za pregovarački stol ukidanjem pristojbi i inzistira da se kompromis s Kosovom ne može postići maksimalističkim zahtjevima Prištine. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.