Vučić: Srbija će pomoći RS-u nakon napada

Napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, prema Vučićevim riječima, je užasna vijest, kako za RS, tako i Srbiju (AFP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić osudio je večeras napad na policijsku stanicu u Zvorniku i najavio da će Srbija pomoći bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) na osnovu Dejtonskog sporazuma, ne rušeći ničiji integritet, prenosi Tanjug.

Vučić je, gostujući na RTS-u, rekao kako se već dva puta čuo sa predsjednikom RS-a, Miloradom Dodikom.

Šef Vlade Srbije je najavio kako će Dodik, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova RS-a, Draganom Lukačem, doputovati za dva dana u Beograd, gdje će razgovarati, kako sa njim, tako i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, prema njegovim riječima, je užasna vijest, kako za RS, tako i Srbiju. U skladu sa Dejtonskim sporazumom, Dodik je, kako je ukazao, izrazio želju da Srbija pomogne.

Finansijska i obavještajna pomoć

Vučić je kazao da će Srbija, na osnovu Dejtonskog sporazuma, ne rušeći ničiji integritet, pomoći RS-u finansijski i obavještajno.

Jedan policajac je ubijen, a dvojica su ranjena kada je večeras oko 19 sati muškarac, čiji identitet još nije saopćen upao u policijsku stanicu u Zvorniku i pucao iz vatrenog oružja.

„U 19 sati u PU Zvornik ušao je naoružani muškarac i počeo da puca. Ubio je jednog policajca, a dvojicu ranio. Napadač je potom ubijen, a povrijeđeni policajci prevezeni u bolnicu“, izjavila je glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Bijeljina, Aleksandra Simojlović.

Prema nezvaničnim podacima, na licu mjesta ubijen je policajac Dragan Ðurić, a ranjeni su Stevo Milovanović i Željko Gajić, od kojih jedan ima povrede u predjelu grudnog koša, ali nisu životno ugroženi.

Izvor: Agencije