Vučić: Srbija će poklanjati novac i privatnim firmama

Predsjednik Srbije je u Smederevskoj Palanci najavio poticaje za jačanje domaće proizvodnje (Tanjug)

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je subvencije domaćim privatnim firmama za nabavku nove opreme i do 50 odsto, kao i za otvaranje novih radnih mesta i to veće nego stranim kompanijama.

“To nije bilo u Srbiji i to je ogromna stvar. To se radilo samo za državni sektor. To možemo danas da radimo za velike kolektive i velika privatna preduzeća kao što je FOM ovde”, najavio je Vučić tokom posete fabrici Goša FOM u Smederevskoj Palanci.

“Hoćemo da podržimo srpsku industriju i srpske privrednike da mogu da napreduju”, naglasio je Vučić obraćajući se radnicima i upravi fabrike.

“Ako već dajemo strancima, i lakše je i lepše da dajemo našim privatnim preduzećima, poput ovog i podstičemo dalji razvoj svih, pa i FOM-a, koji ima dobru perspektivu”, rekao je Vučić.

Država može, objasnio je, ako kupuju nove mašine i novu opremu, ne da daje kredite, već da da do 50 odsto novca kao poklon, zato što država želi danas da podstiče proizvodnju.

Takođe, imaćete više posla u našim javnim preduzećima, posebno u EPS-u, dodao je Vučić:

Za domaće firme subvencije će biti veće nego za strane

“Imaćete više narudžbina i time sigurniju budućnost. Važno je da možete da računate na polovinu novca za nove mašine i novu opremu za obnavanje proizvodnje, da dobijete na poklon”.

On je najavio da će bilo koga novog da zapošljavaju dobiti i subvencije po radnom mestu i to više nego za strana preduzeća.

Primetio je da nam u Srbiji najviše fali varilaca, bravara i tesara, jer izgleda da mlađi ljudi neće to da rade,

Vučić je čestitao radnicima i upravi fabrike što ste sacuvali fabriku 2005. godine, da ne bude uništena kao druge i istakao da država sada može da im pomogne mnogo više nego ranije.

Vučić je najavio da će država pomoći Goši FOM i oko dulanog obrazovanja i izdvojiti sredstva za obuku i školu.

“Neka oni učestvuju sa 20 ili 30 odsto, a mi ćemo dati najvišee, pošto nam nedostaju upravo ovakvi radnici. Želimo da podmladimo te radnike”, dodao je predsednik Srbije.

Kazao je da FOM ima 850 zaposlelnih i da ako fabrika iskoristi podršku države na pravi način može da ima veliku korist od toga.

Preduzeće Goša FOM” postoji od 1930. godine, a 2005. je uspešno privatizovano, kada je kupio konzorcijum zaposlenih i partner iz Rusije.

Izvor: Agencije