Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga nakon ukidanja taksi

Vučić je naglasio da će svu energiju posvetiti rješavanju tog problema (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa ambasadorima zemalja EU-a danas razgovarao i o Kosovu i da ih je još jednom obavijestio da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom kad budu ukinute takse.

“Osim lepih stvari razgovarali smo i o onome što Srbija treba da uradi, kao i o tome da je potrebno da se ukinu anticivilizacijske takse koje je Priština uvela i da se nastavi dijalog kako bi postigli sporazumo rešavanje problema između Beograda i Prištine”, rekao je Vučić.

Kaže i da je, iako to nije politički popularno, rekao ambasadorima i šefu Delegacije EU-a u Srbiji da je ta zemlja spremna nastaviti taj razgovor u najboljoj vjeri kako bi se postigao sporazum, ali je dodao da nije veliki optimista.

Vučić je naglasio da će svu energiju posvetiti rješavanju tog problema “jer to znači sigurniju budućnost za našu zemlju u našu decu”.

Carine oslobođene robe uvezene prije nametanja taksi

Prištinske vlasti odlučile su danas da oslobode od stopostotno uvećanih taksi proizvode iz Srbije i BiH, koji su na kosovsku teritoriju ušli prije nametanja tih mjera, 21. novembra prošle godine. 

Iz prištinske vlade je saopšteno da je donijela odluku o izmjenama i dopunama odluke vlade od 21. novembra prošle godine, kojom se, kako se navodi, uvećanih taksi “oslobađa roba porijeklom iz Srbije i BiH koja je uvezena do 21. novembra”, odnosno koja je bila na carinskoj kontroli ili “unutrašnjoj obradi” u slučaju da bude puštena u slobodan promet.

Prema izvještaju kosovske carine od 21. novembra prošle godine, roba iz Srbije i BiH, nakon tog datuma nije mogla da uđe u carinsko skladište bez uvećane takse, osim za određene strane firme koje imaju proizvodnju u tim zemljama.

Podsjeća se da je od 28. decembra prošle godine taksa u istom procentu povećana i za stranu robu koja dolazi iz Srbije i BiH.

Navodi se da su “carinski službenici” pregledali 95 oposto uskladištene robe i da su utvrdili da je ona dostupna privrednim subjektima u periodu od godinu dana, od dana ulaska u skladište.

Odluka vlade Kosova

Ranije je Vlada Kosova donijela je odluku o uvođenju 100-postotne carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije. 

Odluka je donesena na sjednici kosovske Vlade na prijedlog ministra trgovine i industrije Endritha Shale. 

U obrazloženju odluke, iz Vlade su tada rekli da se Srbija intenzivno zalaže protiv države Kosovo, ne poštuje sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA i dogovore postignute u Briselu.

Premijer Ramush Haradinaj rekao je da je odluka donesena radi zaštite građana Kosova, a Srbiju je optužio da se zalaže protiv normalizacije odnosa s Kosovom.

Izvor: Agencije