Vučić: Spremili smo oštre mjere protiv Prištine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, poslije sastanka s predstavnicima kosovskih Srba, da je Beograd “spremio mere protiv Prištine”, koja je krajem prošle godine uvela pristojbe na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, te najavio da će se “sa njima ići posle sastanka u Parizu”.

“Spremili smo mere. Gledaćemo da ne pogode Srbe na Kosovu i Metohiji. Zato su one ograničene, ali vrlo snažne i oštre”, rekao je Vučić.

Dodao je i kako će njegov zadatak u Parizu biti da upozna predstavnike Europe, njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, “o odgovoru Srbije posle devet meseci anticivilizacijskih taksi, rezolucije o tzv. genocidu, formiranju vojske, nesprovođenju Briselkog sporazuma od strane Prištine”.

“Oni koji su mislili da će u Parizu biti nekih razgovora, greše. Neće biti nikakvih razgovora dok ne ukinu takse. Možemo o lepom vremenu da razgovaramo, a o statusu Kosova i Metohije neće biti razgovora, dok ne ukinu takse”, rekao je.

Upozorava na moguća hapšenja

Naveo je i kako zna da su “jedinice ROSU u pripravnosti i da nameravaju da hapse Srbe”. 

“Molimo i upozoravamo međunarodnu zajednicu da to spreči, jer u ludilu borbe albanskih stranaka na Kosovu za rejtinge na kraju stradaju Srbi”, poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije je razgovarao s kosovskim Srbima nakon što su kandidati Srpske liste uvjerljivo pobijedili na izborima za načelnike četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, a prije sjednice Skupštine Srbije o situaciji na Kosovu.

Vučić je prenio da je načelnicima rekao da “rade svoj posao i ne žure sa eventualnim ostavkama”, te da će “prvo upoznati Prištinu sa merama koje je država pripremila u odgovor na njene dosadašnje poteze”.

“Znam da mnogi na Kosovu čekaju naše fatalne greške da bi se dočepali severa. Moraće na drugi način to da obave. A to, kod nas na jugu se kaže – neće da može”, rekao je Vučić.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovalo je više od 140 predstavnika Srba, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

Izvor: Al Jazeera i agencije