Vučić: Spreman sam da odem u Srebrenicu, rezoluciju nećemo podržati

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija neće podržati rezoluciju o Srebrenici, ali da je on spreman da ode u taj grad i pokloni se žrtvama.

”Rezolucija nije donela ništa dobro. Zato je srpska vlada neće podržati. Spreman sam da pognem i sagnem glavu da pokažem kakav odnos imam prema žrtvama Srebrenice … To znači, ako Bošnjaci budu želeli, ako to za njih ne bude predstavljalo poteškoću, uprkos ovakvom odnosu, biću spreman da odam počast žrtvama Srebrenice”, rekao je Vučić u Beogradu.

Vučić je izjavio da je Srbija obavijestila svih pet članica Savjeta bezbjednosti UN-a  da ne podržava rezoluciju o Srebrenici, kao i da Vlada nije donijela odluku da od Rusije zatraži da uloži veto.

Upitan šta je najproblematičnije u tom dokumentu, premijer Srbije je rekao da u njoj ima većih problema od riječi “genocid” te da nigdje nije vidio teške riječi o ljudskim tragedijama, već političke kvalifikacije.

“Napravili su širu priču u kojoj je ostavljen širok prostor za tumačenje ko je počinio genocid, pa iako se u ranijim presudama navodi da Srbija nije odgovorna za genocid, toga u rezoluciji nema”, rekao je Vučić.

O britanskoj rezoluciji je, kaže, razgovarao i sa predsjednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem, dodajući da na tome rade zajedno i da nema nikakvih pritisaka.

Poštovati patnju drugih

”Hemingvej je rekao da je hrabrost i gordost pod pritiskom. Govoriću o odnosu Srba i Bošnjaka. Molim Bošnjake da me dobro saslušaju”, rekao je premijer Srbije.

”U Srebrenici se dogodio težak zločin, jezivi zločin i Srbi kao mnogostradalni narod, kao narod koji je od Drugog svjetskog rata .. najviše stradao, da bi pokazao svoju veličinu mora da pokaže da poštuje tuđu patnju i bol. To što ćemo da veličamo svoje žrtve, a da nipodaštavamo tuđu patnju, nigde nas neće odvesti.

Mi moramo više nego bilo ko drugi da poštujemo tugu i patnju i bol, i da razumemo mržnju mnogih Bošnjaka. Mi i Bošnjaci smo od balkanskih ratova bili na različitim stranama. Uvek smo brojali samo mrtve, da li nam je potreban neko sa strane, hoćemo li ponovo da se borimo…. pa da opet ulazimo u ratove i da nam reke ponovo budu krvave, a da posle toga opet moramo da živimo zajedno? Mi nećemo da krijemo prezir i nećemo da se borimo protiv onih koji su okaljali srpski narod. Mi smo do sada hapsili, i nastavićemo sa tim poslom”, rekao je Vučić.

”Upravo zato ja smatram da je trebalo da se radi na pomirenju, a ne na destabilizaciji.”

Vučić je kazao kako je čuo da su neki kazali da nije dobrodošao u Srebrenicu, ali da je spreman otići da se pokloni žrtvama.
Srbija nije spremna da prihvati da su Srbi zločinački narod, ali terba priznati da su pojedinci činili zločine, rekao je premijer Srbije.

”Spreman sam da sagnem glavu i da odam počast nevinim žrtvama zato što mislim da to predstavlja poštovanje prema tom narodu i mislim da oni osećaju moju iskrenost”.

Mrlja na zločincima, ne na cijelom narodu

Vučić je rekao da ako bi bila usvojena rezolucija o Srebrenici u UN-u, to bi proizvelo značajno teške političke pravne posljedice po Republiku Srbiju.

Upitan zbog čega nema javnih informacija o postupku Srbije protiv Nasera Orića, ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici, Vučić je rekao da je to nadležnost pravosudnih organa.

”Naša zemlja nije u Srednjem veku da vam to saopštavaju predstavnici izvršne vlasti”, rekao je Vučić.

”Ako od jednog čoveka zavisi kako će narodi da žive, teško nama svima.”

”Mi Srbi smo se uvek viteški ponašali u svakom ratu i u svim sukobima. Ovo ostaje jedna velika mrlja, ali na onima koji su to uradili. Neću dozvoliti kao predsednik Vlade Republike Srbije da to ostane kao mrlja na celom našem narodu”, rekao je Vučić.

Upitan da komentariše ”Akciju 7.000”, Vučić je inicijalno rekao kako nema pojma o čemu se radi. Kada je novinarka objasnila da je to inicijativa da 7.000 ljudi legne ispred Skupštine Srbije u znak sjećanja na srebreničke žrtve, Vučić je rekao: ”Sad sam se setio. Ovo je demokratska zemlja, svako ima pravo da radi šta želi”.

Kazao je kako je njegov posao da uvjeri Srbe da je pomirenje s Bošnjacima od ključnog značaja, a da uvjeri Bošnjake da razumije njihovu bol i gnjev i patnju, ali da također razumije i patnju srpskog naroda.

Upitan da komentariše navode da se Srbija distancira od Republike Srpske, uoči posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji 8. jula, Vučić je kazao da niko na njega ne može da vrši pritisak.

”Srbija poštuje integritet i suverenitet BiH. Odnos Srba i Bošnjaka, kao i odnos Srba i Albanaca je kičma stabilnosti budućnosti”, rekao je Vučić.

Od odnosa Srba i Bošnjaka ”zavisi hoćemo li postojati i imati normaln život i stabilnost. Isto tako volimo Republiku Srpsku”, rekao je.

”Umro sam od smeha kad sam negde pročitao kako je neki međunarodni zvaničnik vršio pritisak na mene”, rekao je Vučić.

Hapšenja Orića i Haradinaja

Vučić je kazao kako je čudno da su Orić  i Ramush Haradinaj, bivši komandant OVK i sadašnji kosovski političar, uhapšeni u ovom trenutku.

Kazao je kako postoje svjedoci da je Naser Orić izdao naređenje da se napadne Zalazje ‘”da se istjeraju Srbi i četnici, samo da ih se oslobodimo, ne ostavljajte ni kokoši ni svinje.”

”Imam svedoke za ovo, spreman sam da platim političku cenu!”, rekao je Vučić, dodavši da Srbija ne prašta zločine ni svojim ljudima.

Mnogo se problema skupilo za Srbiju za posljednjih mesec dana, kazao je Vučić.

Rekao je kako je čudno je i to što mađarski premijer Viktor Orban hoće da gradi zid na granici sa Srbijom da bi zaustavio priliv azilanata.
”Razgovaraću s njim, moliću ga da to ne učini, jer Srbija neće graditi zidove ni prema kome. Zid nema veze sa nama”, rekao je Vučić.

On je kazao kako se Srbija nalazi na putu ka Evropskoj uniji.

”Emocije mogu da nam budu gde god hoćete ,ali mi imamo 64 odsto trgovinsku razmenu sa EU. To moraju da znaju oni koji govore protiv EU.”

Govoreći o nastavku tehničkih pregovora Beograda i Prištine u Briselu, Vučić je rekao da je 23. juni, dan kada se pregovori nastavljaju, važan dan za Srbiju.

”Mi ćemo u Briselu da se borimo za interese Srbije i Srba sa Kosova i Metohije. Da li će biti rešenja, to ćemo videti na osnovu onoga što nam se predoči. Od 23. nam zavisi i otvaranje poglavlja [za pristupne pregovore sa EU-om], zavisi nam ekonomska klima”, rekao je premijer Srbije.

Izvor: Al Jazeera