Vučić: Skoplju i Podgorici je Priština važnija nego Beograd

Srbija ne treba nekoga smatrati neprijateljem, kaže Aleksandar Vučić (Dimitrije Goll / Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom poziva ministra obrane Aleksandra Vulina da Srbija promijeni politiku prema Makedoniji i Crnoj Gori nakon glasanja za članstvo Kosova u Interpolu, da će se “Srbija ponašati odgovorno, ali u skladu s njihovim odnosom prema Srbiji”.

Prema Vulinu, “Srbija treba da promeni odnos prema Crnoj Gori i Makedoniji i pokaže im da se prijateljstvo sa Srbijom mora zaslužiti”.

Za Vučića su “Skoplje i Podgorica pokazali da im je Priština mnogo važnija nego Beograd”.

Po njegovim riječima, “Srbija je tu poruku dobro razumela”.

‘Shvatili smo koji su im prioriteti’

“Želimo dobre odnose sa njima, ali smo shvatili koji su njihovi prioriteti. Mi ćemo se ponašati odgovorno, poštujući njih, ali dobro razumevajući na kom se mi njima mestu nalazimo i u skladu sa tim ponašati se u budućnosti”, rekao je Vučić.

Nije ga iznenadilo što su pojedine države iz regije glasale za članstvo Kosova u Interpolu, jer je “poznato da su Crna Gora, Makedonija i Hrvatska uvek protiv Srbije”.

Podsjetio je kako je Srbija “jedna od retkih zemalja koja je priznala Makedoniju pod ustavnim imenom”, ali je i naveo kako je “Skoplje ipak priznalo kosovsku nezavisnost”.

Naveo je kako ga mnogi okrivljuju i optužuju za vođenje loše politike, jer Podgorici i Skoplju ne uzvraća na isti način.

Po njemu, “Srbija ne treba nekoga da smatra neprijateljem”.

‘Njima su Albanci prijatelji’

“Oni imaju svoje prijatelje: i Podgorica i Skoplje imaju prijatelje u Prištini. Njima su Albanci prijatelji. Oni nama šalju jasnu poruku, ne mi njima, i to: ‘Vi ste nam drugorazredni prijatelji, ili manje važni prijatelji, ili manje prijatelji'”, kaže Vučić.

“Ljudi moraju da razumeju da su retke male zemlje poput Srbije, a mnoge od ovih zemalja su i manje od Srbije, koje mogu slobodno i nezavisno da donose svoje spoljnopolitičke poruke”, dodaje.

Napominje kako je “srećan i ponosan što Srbija pripada delu malih i slobodoljubivih zemalja i zemalja koje samostalno odlučuju i nezavisno od svih drugih donose odluke”.

Izvor: Agencije