Vučić: Situacija u BiH je moja najveća briga

Ko zna koja bi varnica mogla da zapali Bosnu, rekao je Vučić (Arhiva)

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić putuje u utorak u Mostar, gdje će se sastati sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u okviru napora da smanji nedavne tenzije, a najavio je da će u narednim sedmicama sličnu posjetu imati i u Hrvatskoj, piše portal Politico.

„Stabilnost regiona je ono o čemu treba da se brinemo i moramo bolje i više međusobno da se razumemo”, rekao je Vučić za ovaj portal.

Prema njegovim riječima, nedavne haške presude podstakle su napetu atmosferu kakva nije bila godinama.

Bure baruta

„Moja najveća briga je situacija u Bosni i Hercegovini”, rekao je, dodajući da narastajući politički ekstremizam na Balkanu predstavlja prijetnju stabilnosti u BiH i regionu.

„Ko zna koja bi varnica mogla da zapali Bosnu”, rekao je Vučić i upozorio da su provokacije koje su uslijedile poslije presuda na svim stranama, uključujući i to što su pristalice Vojislava Šešelja slavile u Srebrenici njegovu oslobađajuću presudu, stvorile bure baruta.

„Od sredine marta, s vremena na vreme, izgledalo je kao da smo se vratili u devedesete godine”, kaže Vučić.

„Jedine važne teme ovde su bile presuda Karadžiću, odnosi Srbije i Bosne, odnosi Srbije i Hrvatske i kada ćemo početi sa stvarnim pomirenjem. Kao neka vremenska mašina”, rekao je premijer Srbije.

Izvor: Agencije