Vučić Šešelju želi brz oporavak

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da haškom optuženiku i lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, koji je pušten na privremenu slobodu iz pritvorske jedinice Haškog tribunala, želi dobro zdravlje i brz oporavak.

“I to je sve, nema ni ‘i’, ni ‘ali'”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara poslije otvaranja graničnog prelaza Nakovo-Lunga kod Kikinde.

Na ponovljena pitanja novinara u vezi sa Šešeljem i da li je razgovarao sa Haškim tribunalom o uslovima njegovog puštanja, Vučić je kratko odgovorio “ne”.

“Mi mu želimo dobrodošlicu, brz oporavak i dobro zdravlje”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

On je, na pitanja da prokomentira izjavu ministra za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Aleksandra Vulina koji je rekao da je puštanje na slobodu Šešelja pokušaj destabilizacije Srbije, premijer Vučić je naveo da Vulina veoma poštuje, ali da to neće komentirati.

“A što se tiče stabilnosti Srbije i mnogih koji čekaju nekakvu vrstu nestabilnosti, podsećam da su mnogi prizivali ‘ukrajinski scenario’ u izbornoj kampanji”, rekao je Vučić.

Ranije je predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić rekao za Al Jazeeru Šešelj neće doći u u Srbiju prije utorka, 

Privremeno puštanje

Sudsko vijeće Haškog tribunala prije dva dana je donijelo odluku da Šešelj, optuženik za ratne zločine, bude privremeno pušten na slobodu u Srbiju radi liječenja.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu pod optužnicom za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini.

Od tada se nalazi u Pritvorskoj jedinici u Hagu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine.

Završne riječi na suđenju Šešelju u Haškom tribunalu iznesene su u martu 2012. godine, a presuda do danas nije donesena.

U Haškom sudu ponavljaju – presuda bi mogla biti izrečena u drugom dijelu 2015. godine.

Pravni stručnjaci smatraju to poražavajućim za tribunal.

Dobrovoljnu predaju Haškom tribunalu, koji ga je teretio za teške zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, Vojislav Šešelj, nikada nije krio, želio je iskoristiti s jednim ciljem  – dokazati kako je pravda u drugom planu, a da je sud, kazivao je, samo politički instrument moćnika.

I pred sudskim vijećem tako je nastupao.

”Ovaj Sud nije legalan ni regularan, uspostavio ga je nenadležni organ UN-a, Savet bezbednosti, ovaj Sud nije ni formiran da bi postigao pravdu i da bi čuvao pravdu”, govorio je Šešelj.

On je negirao navode tužilaca da je kršio zakone i običaje ratovanja i činio zločine protiv čovječnosti.

Pravna priča sa optuženice prebacivala se na Šešeljevo nepoštovanje suda. Navodio je imena svjedoka i druge njihove lične detalje.

Objavio je knjigu sa podacima o zaštićenim svjedocima i zato je više puta osuđivan na zatvorsku kaznu.

Prvom njemačkom sudiji u Haškom tribunalu, koji je bio dio sudskog vijeća u slučaju Šešelj, tvrdi, jasno je odmah bilo.

Šešelj je ulazio u sudnicu samo s namjerom opstrukcije. I to je prolazilo optuženiku.

”Kada usljed tvrdnji optuženika da štrajkuje glađu, kao sudija popustite pod njegovim pritiscima i povinujete se njegovim željama, onda ste već izgubili igru. Mislim da je to bila fundamentalna greška od samog početka”, rekao je bivši haški sudija Wolfgang Schomburg.

”Žalosno je vidjeti da se većina kašnjenja u ovom slučaju mogu pripisati optuženom i da presuda nije donešena do sada. Pitam se može li biti fer presude u budućnosti, ali ovo je pitanje za sudije koje trenutno vode slučaj.”

Bez pravnog objašnjenja

Kako javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić, teško je naći pravno objašnjenje za pitanje kako je i zašto Šešelj bio u pritvoru više od 11 godina, a suđenje mu je okončano prije četiri godine i pušten je privremeno na slobodu zbog humanitarnih razloga.

” I da ljudi koji zarađuju 30.000 dolara godišnje i smatraju se vrhunskim stručnjacima, sucima i tužiteljima sa tim resursima ne mogu donijeti presudu – ne može se to objasniti bilo kakvim postupkom ili pravnim sredstvom”, rekao je pravni eskpert Goran Šimić.

”U Haškom tribunalu ne žure. Kažu, presuda u slučaju Šešelj biće donesena u drugoj polovini naredne godine, kada se novi sudija upozna sa materijalom sa suđenja, bez obzira na zdravstveno stanje Vojislava Šešelja”, javio je Gagić.

Izvor: Al Jazeera i agencije