Vučić se u Bruxellesu odbio sastati s Thacijem

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini s Vučićem razgovarala odvojeno (EPA)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbio se u petak u Bruxellesu sastati s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, pa je šefica europske diplomacije Federica Mogherini s njima razgovarala odvojeno i najavila novi krug pregovora za oko dva tjedna.

Pregovori u petak izazvali su znatno veće zanimanje od uobičajenog nakon što je ovoga ljeta u javnost plasirana ideja o mogućoj zamjeni teritorija, kao “povijesnom” rješenju sukoba između Srba i Albanaca.  

Vučić je zadnjih tjedana govorio o “razgraničenju” s Albancima, a Thaci o razmjeni teritorija po kojoj bi Kosovu pripao dio juga Srbije većinski naseljen Albancima, a Srbiji sjever Kosova naseljen Srbima.

No, umjesto napretka, u petak je došlo do još većih napetosti kada se Vučić u Bruxellesu odbio sastati s Thacijem i odmah nakon razgovora s Mogherini vratio u Beograd.

Razlog tome je odbijanje kosovskih vlasti da dopuste Vučićev posjet vodoopskrbnom sustavu Gazivode na sjeveru Kosova, oko kojeg se spore Beograd i Priština. 

Mogherini vjeruje u oba predsjednika

Vučić već nekoliko tjedana govori da priprema “svoj najvažniji govor u životu” tijekom planiranog posjeta sjeveru Kosova 8. i 9. rujna. Zasad je nejasno hoći li do posjeta doći.

Mogherini je u petak objavila priopćenje u kojem kaže da je imala “nekoliko krugova razgovora” s dvojicom predsjednika u bilateralnom formatu.

Poručila je da i dalje “ima poteškoća”, ali da vjeruje u predanost obojice predsjednika nastavku procesa kako bi u “sljedećih nekoliko mjeseci postigli pravno obvezujući  sporazumu o sveouhvatnoj normalizaciji odnosa, u skladu s međunarodnim pravom.”

Mogherini je najavila da će novi sastanak sazvati prije “ministarskog tjedna u Općoj skupštini UN-a”, krajem ovoga mjeseca.

Kosovski predsjednik Thaci izjavio je u petak da razumije interes srbijanskih političara za obraćanje Srbima na Kosovu, ali da će “institucije Kosova, kao suverene države dopustiti takav posjet u okviru unaprijed utvrđenog rasporeda, ni manje ni više od toga”.

Šef Ureda za Kosovo u srbijanskoj vladi Marko Đurić iznio je novinarima razlog zbog kojih je Vučić odbio susret s Thacijem.

“Zbog svih laži, pokvarenosti, prijevara i odvratnog pristupa koji su prema Srbima i srpskoj strani pokazali predstavnici prethodnih dana, zbog vrijeđanja, obmanjivanja, prijetnji, čak i predsednikovoj 16-godišnjoj kćeri, zbog svega što su učinili prethodnih dana”, rekao je Đurić.

Dodao je da će Vučić odluku o odlasku na Kosovu donijeti u petak navečer.

Prekid komunikacije

Radio-televizija Srbije (RTS) prenijela je u petak da je srbijanski predsjednik zatražio od vojske, policije i tajnih službi da prekinu svu komunikaciju s kosovskim i međunarodnim dužnosnicima, nakon poruka iz Prištine da nije dobrodošao na Kosovo.

Vučić je vojsci zapovijedio, a od policije i tajne službe BIA-e zatražio da prekinu kontakte s kosovskom policijom, KFOR-om i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnikom koji djeluje na Kosovu.

Vučićev posjet Kosovu ovoga vikenda doveden je u pitanje nakon informacija da Priština namjerava spriječiti njegov obilazak vodopskrbnog sustava Gazivode, koji je, kao starateški resurs, jedna od glavnih spornih točaka u pregovorima Beograda i Prištine.

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je kako bi Vučić mogao proći kao Marko Đurić, koji je nedavno uhićen pri ulasku na Kosovo zbog navodno neusuglašenih administrativnih odluka i dozvola posjeta.

“Ne znam dolazi li Vučić na Kosovo, dali smo mu dozvolu, ali destrukcijom stabilnosti Kosova ona se dovodi u pitanje. Drugi razlog – nema zbog čega ići na Gazivode i ne zna se dolazi li”, prenijeli su poruku Veseljija beogradski mediji.

Izvor: Agencije