Vučić: Sa RS-om ćemo obilježiti godišnjicu Oluje

Dodik i Vučić dogovorili obilježavanje godišnjice akcije "Oluja" 4. avgusta u Bačkoj Palanci (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija i Republika Srpska ove godine, 4. avgusta u Bačkoj Palanci obeležiti godišnjicu operacije „Oluja“ i progona Srba iz Hrvatske.

“Svake godine biramo drugo mesto. Uvek su to mesta koja su raširenih ruku uz veliko gostoprimstvo i tugu dočekale srpski narod koji je proteran sa svojih ognjišta”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa predsednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Vučić je tom prilikom izrazio nadu da će, i pored izjava pojedinih nekadašnjih bošnjačkih ratnih vođa, biti sačuvani mir i stabilnost i da će svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, budućnost biti mir, a ne sukobi i ratovi.

Preneo je da je sa Dodikom, sa kojim je imao sadržajne razgovore o svim oblicima saradnje Srbije i RS, razgovarao pre svega o infrastrukturnim pitanjima povezivanja Srbije i Srpske, Srbije i BiH.

Dodik: Orićeve izjave uznemirujuće

“Upoznao sam Dodika da završavamo planove izgradnje autoputa, povezivanje (autoputa) Beograd-Zagreb, do mosta na Rači, i rekli smo da zajedničke stručne službe dogovore gde će biti izgrađen most, a Srbija ima dovoljno novca da izgradi put do njega. Smatramo da će koštati 100 miliona evra. Mi u nivou od dve godine pokrivano te troškove iz budžeta. Srbija hoće što pre da poveže svoju teritoriju sa teritorijom RS i BiH. Mislimo da je to važno, kao i da su u prethodnom periodu od Josipa Broza zapostavljene putne komunikacije između Beograda i Banjaluke, Beograda i Sarajeva, ali i neki drugi putni pravci, kao prema Temišvaru i Bukureštu. Naše je da ubrzamo i napravimo sve što možemo da ljudi te puteve dobiju, jer kada dođu putevi dolaze i investitori, a time i bolji život”, objasnio je Vučić.

Obavestio je Dodika o radu na projektnoj dokumentaciji saobraćajnice Požega-Kotroman, dodajući da Srbija mora da zna šta tačno i gde tačno BiH, odnosno RS žele povezivanje, ali da o tome treba da se dogovore Sarajevo i Banjaluka.

On je, nakon razgovara sa predsednikom entiteta RS Miloradom Dodikom, rekao da mu je sagovornik preneo zabrinutost.

Dodik je rekao da je Vučića upoznao sa atmosferom u BiH koja je, kako je rekao, „generisana izjavama i pretnjama Nasera Orića“.

„Njegove izjave su uznemiravajuće za naš narod, ali nas okupljaju u uverenju da moramo da održimo kolektivitet i da su institucije Srpske spremne da odgovore takvim pretnjama”, kazao je Dodik.

Dodao je da je u slučaju napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima policija Srpske dokumentovala sve učesnike u tom događaju, ali da institucije na nivou BiH ne žle da to pitanje reše.

Orić je, kako su preneli mediji, učestvujući kao specijalni gost na promociji knjige “Život pre i posle Srebrenice”, autora Esnefe Smajlović-Muhić, rekao: “Meni kad su pričali, ja sam mislio da rata više nikada neće biti… Ali, sledeći rat će se desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali”.

Izvor: Agencije