Vučić s Varhelyijem o pomoći Evropske unije Srbiji

Varhelyi: Srbiji će biti omogućeno korištenje do 15 miliona eura za hitne potrebe (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u utorak telefonom s komesarom Evropske unije za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varhelyijem o saradnji u suzbijanju širenja korona virusa i zarazne bolesti COVID-19, kao i o pomoći EU-a Srbiji i Zapadnom Balkanu da odgovore na taj izazov.

Varhelyi je Vučiću rekao da je nadležnim službama dao instrukciju da Srbiji bude omogućeno korištenje do 15 miliona eura za hitne potrebe, koje će biti finansirane iz tekućih ugovora s UNOPS-om i UNDP-jem i iz programa podrške za evropske integracije.

Također će biti razmotreno korištenje preostalih 20,8 miliona eura iz programa za evropske integracije za kratkoročne potrebe, prenosi Tanjug.

Moguće zajedničke nabavke

Uz saglasnost Vlade Srbije, bit će preusmjereno do 57,6 miliona eura iz programa koji su inicijalno opredijeljeni za druge projekte za kratkoročne i srednjoročne potrebe.

Evropski komesar izrazio je nadu da će, s obzirom na trenutne potrebe i situaciju u državama članicama EU-a, biti u prilici pozitivno odgovoreno na zahtjev Srbije za podršku Mehanizma civilne zaštite EU-a te ukazao na proširenje namjene Fonda solidarnosti EU-a na saniranju posljedica ugrožavanja javnog zdravlja.

Srbiji je ponuđena mogućnost pristupanja dobrovoljnom sporazumu o zajedničkim nabavkama, navodi se u saopćenju Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Izvor: Agencije