Vučić s Putinom 4. decembra u Sočiju

Putin početkom godine bio u posjeti Srbiji (Arhiva)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sastati 4. decembra u Sočiju, prenosi Tanjug.

To će, kako je istakao, biti njihov 17. susret.

Vučić je rekao da sa radošću iščekuje taj susret, imajući u vidu širinu i obim saradnje Srbije, u svim oblastima, sa Rusijom, čiji premijer Dmitrij Medvedev je prisustvom na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu potvrdio da se neće dozvoliti falsifikovanje historije.

Na zajedničkoj pres konferenciji, nakon razgovora sa Medvedevim, Vučić je zahvalio Rusiji na podršci i iskrenom prijateljstvu koje, kako je rekao, srpski narod ume da cijeni.

Vladimir Putin početkom godine je boravio u službenoj posjeti Beogradu, gdje mu je domaćin bio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon zvaničnih razgovora i obilaska Hrama Svetog Save, prvi čovjek Rusije otputovao je nazad iz prijestolnice Srbije u Rusiju.

Prije zvanične konferencije za novinare dva predsjednika, Putin je Vučića odlikovao Ordenom Aleksandra Nevskog.

Konstruktivni razgovori

Lider Srbije je na ruskom jeziku rekao kako je “za mene i za Srbiju dobijanje ovog ordena velika čast i velika odgovornost u budućem radu na širenju saradnje sa Rusijom. Moja zahvalnost nije po protokolu, ona je duboka i iskrena i ova nagrada ima veliki značaj za mene.”

Na konferenciji za medije, Putin je naveo kako je u stalnom kontaktu sa liderom Srbije, te kako su vođeni partnerski i konstruktivni razgovori u kojima su razmijenili mišljenja o raznim pitanjima.

“Kosovske vlasti poduzele nekoliko provokativnih poteza. Rusija u potpunosti dijeli zabrinutost Srbije, potezi kosovskih lidera mogu dovesti do napetosti na Balkanu”, rekao je tada ruski lider.

Vučić je na konferenciji rekao kako su on i gost iz Rusije dugo razgovarali “o svim poslovima pred nama”.

Naveo je kako su razgovarali o infrastrukturnom zajedničkom djelovanju, posebno na željeznicama. Vučić je istakao kako je posebno ponosan da je Srbija disciplinovana zemlja, “sve svoje obaveze plaćamo, kod nas nema više dugova i problema”.

Izvor: Agencije