Vučić s Merkel: Njemačka će pomoći miru na Balkanu

Vučić je najavio i da iz Berlina ide u Sarajevo sa ciljem da razgovara o stvarnim, životnim pitanjima (EPA)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, kako je “Srbija mnogo investirala u očuvanje mira i stabilnosti u regionu, iako je situacija turbulentna u pojedinim zemljama zapadnog Balkana”.

Uvjeren je da se mir i stabilnost na Balkanu mogu očuvati uz pomoć EU i Njemačke.

“Cenimo činjenicu da Angela Merkel ceni naš trud i rad, ali i poruku da imamo još mnogo toga da uradimo. Ona je u pravu kad govori o tome, posebno kad je reč o vladavini prava i efikasnosti pravosudnog sistema i tu očekujemo veliku podršku i pomoć i Nemačke, i EU”, poručio je Vučić. 

Najavio je i kako iz Berlina ide u Sarajevo sa ciljem da “razgovara o stvarnim, životnim pitanjima”. Podsjetio je na svoj prijedlog o carinskoj uniji koja bi trebala omogućiti brži protok robe i kapitala na dobrodbit svih balkanskih država.

“Prošlost nas je skupo koštala i zato trebamo da gledamo u budućnost. U tom smislu smo i preuzeli teške obaveze – i u razgovorima sa Prištinom, ali i ne manje u razgovoru sa rukovodstvom BiH. Za sve to vreme, tim radom i pristupom postali smo pouzdan partner i Nemačkoj i EU. Nikada i nikoga nismo lagali i na taj način smo i zaslužili neku vrstu poštovanja Nemačke, najmoćnije evropske zemlje”, rekao je Vučić.

Merkel pohvalila Srbiju

Kancelarka Merkel poručila je kako želi da se suradnja Njemačke i Srbije učvrsti i dalje razvija, te primijetila da je “Srbija na pravom putu i po pitanju eurointegracija”.

“Krajem prošlog mjeseca otvorena su dva nova poglavlja, što pokazuje da reformski napori u Srbiji napreduju i da se primjenjuju standardi. To je veliki uspjeh”, istaknula je Merkel.

Ohrabrila je Srbiju da nastavi s reformom pravosuđa, odnosno vladavine prava, za koju je rekla kako je u fokusu pristupnih pregovora. 

“Kada govorimo o reformama, to nije nešto što Bruxelles i EU nameću, već nešto što je u interesu Srbije. Ekonomski rast pokazuje da reforme vode ka uspjehu”, rekla je.

Ponovila je da sve balkanske države imaju pristupnu perspektivu, a da su dokaz za to pregovori sa Srbijom.

Susret Merkel i Vučića, deseti po redu, bio je planiran za petak, ali je pomjeren jer je u međuvremenu odgođen susret američkog predsjednika Donalda Trumpa s njemačkom kancelarkom, zbog brzog napredovanja zimske oluje koja se očekuje da će pogoditi sjeveroistok SAD-a. 

Izvor: Agencije