Vučić: Rješenje za Kosova mora biti ‘nešto između’

Emmanuel Macron je obećao da će pomoći u ponovnom pokretanju dijaloga Srbije i Kosova (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da francuski predsjednik Emmanuel Macron razumije težinu problema kada je riječ o Kosovu i da se stvari ne mogu rješavati tako što niko ni od čega neće odstupiti.

“Ja sam tražio podršku od njega da razume da to ne može da bude rešeno onako kako bi svako od nas želeo, nego da to mora da bude nešto između”, kazao je on.

Vučić je dodao da to razumiju i svaki Srbin, i svaki Albanac, ali da se često “pravimo blesavi” i nipodaštavamo želje i zahtjeve one druge strane, prenosi Tanjug.

‘Zašto kupujemo oružje’

“Kompromis nije slabost, već snaga”, istakao je Vučić, dodajući da će se uvijek zalagati za stvarni kompromis, a ne za predaju i odustajanje.

Kako je naveo, ako se bude moglo, Srbija će ići smjerom, a ako ne, neke druge generacije će to učiniti, ali “ne želimo da živimo u strahu od ratova i sukoba”.

“Ljudi pitaju zašto kupujemo oružje. Pa kupujemo oružje da nas niko ne bi napao. Ako vide da je Srbija ‘gnjila jabuka’, svako će je sa lakoćom uzeti, ako vide da je to ‘tvrd orah’, onda nije lako da je slomite”, rekao je Vučić.

On je kazao da će sljedeći sastanak predstavnika Srbije i Kosova u organizaciji Macrona najvjerovatnije biti održan u septembru.

“Verujem da će neka vrsta nastavka Berlina, odnosno Pariz, biti u septembru”, rekao je Vučić novinarima na Kalemegdanu u Beogradu, nakon što se, zajedno s Macronom, sastao s mladima iz regije.

Šta će uraditi velike sile?

Dodao je da je potrebno vrijeme da se o nekim stvarima govori.

“Mrzim da prebacujem krivicu na drugu stranu, hajde da sačekamo da velike sile urade svoje stvari, pa ćemo mi onda videti šta je naše”, kazao je Vučić.

Macron, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, u ponedjeljak je, na konferenciji za novinare, najavio da će održati specijalni sastanak s rukovodstvima Srbije, Kosova i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

Macron je obećao da će pomoći u ponovnom pokretanju dijaloga i postizanju dugotrajnog sporazuma između Srbije i Kosova, bivših ratnih neprijatelja, koji su mjesecima zaglavljeni u diplomatskom blatu, navodi francuska televizija France24, pozivajući se na agenciju AFP.

Kosovo uvelo 100-postotne takse

Tokom posjete Srbiji, Macron je kazao da će narednih sedmica organizirati sastanak s liderima Srbije i Kosova te njemačkom kancelarkom da bi se pronašlo globalno i održivo rješenje.

Beograd odbija priznati nezavisnost Kosova te ga još uvijek smatra južnom pokrajinom u okviru Srbije, a narastujuća neslaganja prekinula su sve nade koje svaka od njih ima u procesu pridruživanja Evropskloj uniji.

U tekstu se dodaje da je Vlada Kosova uvela takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije u novembru prošle godine, što je natjeralo Beograd da kaže da se razgovori neće nastaviti sve dok se takse ne ukinu.

Izvor: Agencije