Vučić reducira rotaciona svetla u Srbiji

Crne automobile sa rotacijom u Srbiji koriste mnogi. Od ministara, preko direktora javnih preduzeća do predsednika opština. Uvek su prvi na semaforu i skoro uvek žure. Takvih je u Srbiji skoro 500. A samo jedan se nada da će taj broj smanjiti – vicepremijer Srbije.

“Sada ih skoro 500 ima rotaciju, verovali ili ne. Sad tražim način da se protiv toga izborim, na to ukazujem, ali vidim da ne uspevam. Ali nastaviću da se borim”, kaže prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Rotaciju u Srbiji, posle promene pravilnika, moći će stalno da koriste predsednik države i Skupštine, premijer, vicepremijer i nekoliko ministara. Stručnjaci u saobraćaju pozdravljaju ovakvu odluku.

“Ta odluka ima svoj politički značaj, ali svakako ima značaj za bezbednost saobraćaja, zato što su, zbog tolikog broja rotacionih svetala, vozači počeli da gube poverenje u to i onda se dešava da kada neko zaista ima potrebe da ima prioritet u saobraćaju on ga nema, jer vozači pomisle – evo ga još jedan koji je kupio rotaciono svetlo kod Kineza za 20 evra i koji se malo igra sa nama”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Blage kazne

Zloupotreba rotacionih svetala je bilo mnogo, kažu stručnjaci. Ukoliko novi pravilnik prođe Skupštinu, treba ga i primeniti. Postavlja se pitanje da li će kolege u javnom sektoru biti strogi jedni prema drugima?

“Ko je taj koji će da kontroliše i da sankcioniše ako se zloupotrebe i dalje privilegije na putu? Jer kolege, između sebe, u službi sigurno neće biti voljni jedni druge da kažnjavaju i da jedni drugima prave probleme, a onda ćemo se verovatno vratiti na ono odakle smo počeli”, kaže Mladen Alvirović, urednik magazina SAT.

“U Srbiji ne postoji precizan podatak koliko je naplaćeno kazni za zloupotrebu rotacionih svetala. Kao jedan od osnovnih razloga za masovno nezakonito korišćenje navodi se blaga kaznena politika”, izveštava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Pored toga što rotacija može da se kupi za nekoliko desetina evra, problem je i to što su kazne za njihovu zloupotrebu niske. Takav prekršaj u Srbiji košta blizu 130 evra, bez kaznenih poena i zabrane upravljanja vozilom.

Vlada, koja planira da sprovede evropske mere, trebalo bi da smanji i broj službenih vozila.

Izvor: Al Jazeera