Vučić, Rama i Zaev o ‘malom Schengenu’

Edi Rama, Aleksandar Vučić, Zoran Zaev
Iz albanske vladajuće stranke DUI navode četiri uvjeta da bi inicijativa za tzv. mali Schengen bila prihvatljiva (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas s premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevim o predstojećem sastanku u Ohridu, kojim se nastavljaju razgovori o uspostavljanju “malog Schengena”.

Vučić je na instagram profilu “budućnostsrbijeav” objavio fotografiju sa svojim saradnicima, uz poruku “Odličan konferencijski razgovor sa Ramom i Zaevom uoči važnog samita u Ohridu 9. novembra”, prenosi Tanjug.

Prije mjesec u Novom Sadu dogovoreno je da se razgovori o uklanjanju prepreka za slobodan protok robe, usluga, kapitala i ljudi nastave u Ohridu, gdje se očekuje predstavljanje konkretnih mjera.

Ideja o “malom Schengenu”, u koji bi bile uključene zemlje zapadnog Balkana, izazvala je podijeljena mišljenja u regiji.

Protivljenje Kosova

Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje i kandidat te stranke za novog premijera Kosova Albin Kurti izjavio je da se ne smije dozvoliti formiranje “četvrte Jugoslavije”.

“Srbija je posvećena stvaranju nove platforme za ‘Veliku Srbiju’. Srbiji je potrebna platforma za širenje i ne smijemo dozvoliti ‘četvrtu Jugoslaviju’. To je cilj Srbije”, kazao je Kurti za ABC News, prenio je Tanjug.

Istovremeno, ministar za evropska pitanja i međunarodne odnose Albanije Gent Cakaj izjavio je da će se Albanija povući iz inicijative za stvaranje “mini Schengena” ako njoj ne pristupi Kosovo.

S druge strane, ekonomski analitičar Mijat Lakićević rekao je za Al Jazeeru da je “mali Schengen dobra ideja”, ali da on ne vjeruje da će se projekt realizirati tako lako.

“Naravno da je to dobro i da je odavno trebalo ukinuti te granice koje važe za obične ljude, a ne za kriminalce, dilere, švercere. Velika bi bila korist za obične ljude iz ovih zemalja da se omogući lakše i brže putovanje, bila bi velika korist i za privredu, ali to je nešto što ne verujem da će se u skoroj budućnosti desiti jer mi u regionu imamo mnogo krupnijih problema. Velika su neslaganja među zemljama i liderima, ne bih rekao: među narodima”, rekao je Lakićević.

Izvor: Al Jazeera i agencije