Vučić protiv stanja zamrznutog konflikta na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na skupu u okviru unutarnjeg dijaloga o Kosovu na kojem su se okupili predstavnici nevladinih organizacija, kako Srbija “treba da se saglasimo sa nezavisnošću Kosova, ali da je formalno ne prizna”.

“I da vidimo šta je to što možemo da izvučemo za srpsku zajednicu i da vidimo šta možemo da obezbedimo za budućnost Srbije u Evropskoj uniji”, dodao je Vučić.

Prethodno je Vučić, otvarajući skup, rekao da je “protiv stanja zamrznutog konflikta na Kosovu, jer ta, naizgled realnija opcija Srbiji ostavlja sve manje prostora za zaštitu svog suvereniteta u južnoj pokrajini”.

Na tom skupu, koji se održava u beogradskoj Palati Srbija, okupile su se brojne nevladine organizacije koje se bave pitanjem europskih integracija, ljudskih prava i Kosovom okupljene oko Nacionalnog konventa o EU.

“Rešavanje kosovsko-metohijskog problema od suštinskog je značaja za našu zemlju. U ovom trenutku imamo dve realne opcije – jedna izgleda mnogo realnije, a to je opstanak i ostanak stanja zamrznutog konflikta”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, “u procesu unutrašnjeg dijaloga najveći broj ljudi zalagao se upravo za očuvanje statusa quo i čekanja neke bolje prilike u budućnosti”.

“Iako je to većinski stav političke i nepolitičke javnosti Srbije, ja sam protiv takvog rešenja. Ne zato što ne volim Srbiju ili ne razumem svetska kretanja u globalnoj politici, već zato što smo analizirali sa nekim nevladinim organizacijama i fondovima, preko vlade i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, šta je to što možemo da dobijemo i gubimo”, rekao je Vučić.

Naveo je i kako je zaključak tih analiza da, “imajući u vidu ekonomske, socijalne, demografske, demokratske i sve druge potencijale Srbije, ona protekom vremena ne dobija ništa”.

‘Prvo ispuniti dogovoreno, pa nastaviti razgovor’

“Naprotiv, bićemo u težoj situaciji – mi, a ne neko drugi. Za nas je važno rešenje, pa i posle ovako teškog trenutka po našu zemlju, u kojem se pokazalo da jedna strana želi nasiljem da rešava probleme i smatra da politikom svršenog čina može da dovede do rešenja, čiji je osnovni cilj suštinsko zauzimanje severa Kosova, jer tamo nema faktičkog suvereniteta, a računajući sve druge potencijale, dekonomske i demografske već su izračunali da će u svim osim Štrpca, opštinama južno od Ibra biti većinski albansko stanovništvo za nekoliko godina”, rekao je Vučić.

Vučić je najavio i da se “proces dijaloga [s Prištinom] ubuduće može voditi samo po principu: prvo se ispuni dogovoreno, pa se razgovor nastavlja”.

Po njemu, “državno rukovodstvo Srbije nije spremno da bude jedini učesnik u kompromisu i svakovrsnom dijalogu i da bude jedini koji bi trebalo da daje i pruža sve, a da se druga strana, i oni koji su između, prave da ne vide ko je suštinski za kompromis, a ko nije”.

Skup koji je otvorio Vučić podijeljen je na tri panela. Prvi se odnosi na političke aspekte sveobuhvatnog rješenja kosovskog pitanja, drugi nosi naziv “Položaj srpske zajednice na Kosovu i Metohiji”, a na trećem se govori o temi “Pitanje Kosovu i Metohiji u kontekstu evropskih integracija Srbije – Poglavlje 35”.

NVO: Mora se naći rješenje

I predstavnici Nacionalnog konventa o EU, koji okuplja više od 700 organizacija civilnog društva, protive se održavanju stanja zamrznutog konflikta na Kosovu.

Smatraju da se „mora naći rešenje, kako bi, pored ostalog, Srbiji bio otvoren put ka EU“.

„Za društvo i zemlju izuzetno je važno što je počeo unutrašnji dijalog o Kosovu. Ovaj trenutak moramo iskoristiti da nađemo rešenje. Bez dijaloga nemoguće je imati normalno društvo, a društvo se ne može zatvarati u sebe. Ono što je osnovno i najvažnije je da je konačno pokrenut razgovor srpskog društva i Srbije kao celine prema Kosovu i Metohiji”, rekla je Licht.

„Nijedan od ciljeva unutrašnjeg dijaloga do sada nije u potpunosti ispunjen, tim pre što je dovedeno u pitanje miroljubivo rešenje, a izostavljeno je i uključivanje svih slojeva društva, poručila je Verka Jovanović iz Foruma za etničke odnose.

Ivan Ðurić iz Inicijative mladih za ljudska prava istaknuo je da u rješavanju kosovskog konflikta treba uzeti u obzir šta je bio uzrok proglašenja nezavisnosti Kosova.

„Srbiji nije oteto Kosovo ratom, već time kako je tretirala Kosovo. Da bismo živeli u miru, moramo osvetliti najmračnije strane prošlosti i izviniti se“, poručio je Đurić.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je stalno tijelo u okviru kojeg se vodi tematska i strukturna debata predstavnika državne administracije, političkih stranaka, nevladinih organizacija, stručnjaka, sindikata i profesionalnih organizacija o pristupanju Srbije EU.

Izvor: Al Jazeera i agencije