Vučić: Pregaziti kriminalce i uvesti doživotni zatvor

Vučić najavljuje da će borba trajati godinama i biti vrlo teška (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas uvođenje drakonskih kazni za počinioce najtežih krivičnih djela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora, prenosi agencija Tanjug.

On je, najavljujući sistemske i sveobuhvatne mjere protiv najtežih krivičnih djela, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao kako je država odlučna pobijediti najteže oblike kriminala i korupcije.

Najavio je i izmjenu kaznene politike, posebno za krivična djela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju, ubistva djece i trgovinu oružjem i narkoticima.

“Za silovanje više neće kazna biti od tri do 12 godina, već od pet do 15, bez mogućnosti ublažavanja i niko neće moći da dobije manje od pet godina zatvora. Za nasilje u porodici biće dramatično uvećane kazne i biće obuhvaćeno I kada je jednom nekog sa šipkom udario na ulici, a posle ženu. To je važno za priču oko povrata. Biće povećana kazna na minimalnih godinu dana. Ići ćemo za sve od 35 do 50 odsto uvećanja minimalnih i maksimalnih kazni. Brisaćemo granicu od 20 do 30 godina i uvodimo institut doživotne kazne zatvora za one koji su počinili najteža krivična dela ili krivična dela u sticaju, višestruka ubistva, ubištvo dece, I druga najteža krivična dela”, najavio je Vučić.

Vučić: Ljudska prava uništili kriminalci

Istakao je da će, posebno za najteža krivična dela, suđenja morati da se obave u roku od godinu dana i da neće više važiti da suđenje mora biti u ‘razumnom roku’.

Vučić je rekao da nije naročito zainteresovan za primjedbe branilaca ljudskih prava jer su, kaže, sva ljudska prava kriminalci uništili drogom, ubijanjima.

“Pokazalo se da možemo da uhapsimo svakog, ali on biva potom pušten na slobodu. Ne možete ako nekog drugi put uhvatite da diluje drogu da dobije samo tri godine zatvora, pa posle dve godine izađe na slobodu. Ako bude drugi put uhapšen minimalna kazna mora da se uveća za 50 odsto”, poručio je on, dodajući da to mora važiti i za sva druga djela.   

„Borba će da traje godinama, biće teška, ali ćemo da pregazimo kriminalce“, rekao je predsjednik Srbije.

U posljednjoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva iskazana je namjera države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji, već i da taj kriminal i najteže oblike korupcije pobijedi, poručio je on.

Potjernice i rešetke

„Koliko god bila uspešna i dobra jučerašnja akcija to je jedna akcija i možemo da je ponavljamo svake nedelje. Ukoliko drugačije, sveobuhvatnije ne priđemo rešavanju tih užasnih problema mi to nećemo biti u stanju da rešimo“, rekao je Vučić.

Mjere, sistemske i sveobuhvatne, protiv kriminala i korupcije bit će, kaže, poznate za 20-ak dana.

On je poslije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost čestitao državnim organima, posebno policiji, naročito na činjenici da su se poslije mnogo vremena neki od glavnih šefova narko-biznisa u regiji, a ne samo u Srbiji, našli na Interpolovim potjernicama, a neki i iza rešetaka.

Rekao je kako je današnja sjednica imala dvije tačke, jedna je bila posvećena Kosovu, a druga borbi protiv kriminala i korupcije i sistemskim mjerama koje će država poduzeti.

Izvor: Agencije