Vučić predsjednik: Dosta smo se sahranjivali na Balkanu

Izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Vučić je zakletvu položio nad Ustavom, čiji je poseban primjerak napravljen za ovu priliku. Ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalazila se i replika Miroslavljevog jevanđelja, najznačajnijeg pisanog dokumenta srpskoslavenske pismenosti iz 12. stoljeća.

“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”, rekao je Vučić.

Polaganjem zakletve počeo je njegov petogodišnji predsjednički mandat.

“Stojim pred vama, Srbijom, svim njenim građanima i više mi je nego jasno da koliko god da sam se pripremao, a jesam se priprema, čitav politički život, da je teško da nađem reči da sažmem i objasnim i strah i nadu koje osećam preuzimajući za sebe svetu dužnost. Za to da budem predsednik, potrebna su dela, a ne reči, a konačna ocena će biti izrečena kada budem završio ovu dužnost”, rekao je Vučić u obraćanju zastupnicima.

“Nemam više šta da dohvatim na političkom nebu, jer sam sve u politici ostvario i bio, ali u daljoj budućnosti zajedništvo nam mora biti najvažnije. Nema rezultata bez međusobnog poštovanja”, dodao je.

“Koliko god da želim jaku, sigurnu i bogatu Srbiju, ne mogu do nje sam. Potrebna nam je energija, snaga, volja i jasna vizija takve Srbije, u svakom od njenom građaninu, u čitavom narodu koji je, dajući mi ovaj mandat, već odlučio da krene na taj dalek i težak put”, rekao je Vučić.

Istina koju mnogi nisu htjeli da čuju

Govorio je i o tome kako se Srbija počela mijenjati, jer je “rekla istinu, bez obzira na to što toliko njih nije htelo da je čuje”.

“Priznali smo da nismo nikakav izabrani narod, da nismo ni najveći ni najpametniji, da ne živimo ni na kakvom nebu, već ovde, u našoj Srbiji, i da će nam, u njoj, biti upravo onako, kako smo zaslužili, svojim radom. 

Prestali smo da čekamo, počeli smo da tražimo. 

Prestali smo da se pravdamo, počeli smo da prihvatamo odgovornost. 

Prestali smo da se krijemo, počeli smo da izlazimo na crtu, svakom izazovu. 

Prestali smo da tražimo krivce i izgovore, počeli smo da otkrivamo greške u nama.

Prestali smo da se nadamo da će nam neko nešto dati, počeli smo da verujemo da možemo da stvorimo.

Prestali smo da verujemo u smrt i rat, počeli smo da verujemo u život i u težak rad.

I, na kraju, prestali smo da se molimo, bilo kome za mrvice, ali smo počeli da verujemo, u sebe, i u Srbiju. 

I na svemu tome, na toj promeni, izgradili smo temelj sopstvene budućnosti, i budućnosti ove zemlje”, slikovito je poručio Vučić.

‘Dosta je sahranjivanja, vreme je da se rađamo’

U nastavku govora istaknuo je kako “nema slobode u podelama, nema napretka u svađama”.

Govoreći o odnosima sa susjedima, rekao je o povezivanju, izgradnji mostova i puteva, stvaranju radnih mjesta, povećanju razmjene, dovođenja investicija.

“Možemo, uz težak rad, zdrav razum i sreću koju sami osvojimo, da stvorimo region u kojem su razlike prednost, a ne osnov za sukobe. Možemo da se, radeći i povezujući se, konačno razumemo, da shvatimo koliko zavisimo jedni od drugih, i da, stvorimo onu vrstu budućnosti u kojoj osnov naših odnosa, nikada više, neće biti strah i zazor, zbog kojih smo se, toliko puta u istoriji, hvatali oružja, umesto da se uhvatimo posla. I to će biti moja osnovna poruka, svima oko nas. Hajde da stvaramo poslove, zato što poslovi stvaraju nas, i stvaraju decu, i pružaju, onda, svima, novu šansu, za još više poslova, i još više dece. Dosta smo se sahranjivali po Balkanu, vreme je da se rađamo”, poručio je Vučić. 

Govorio je i o razgovorima s kosovskim Albancima, zatražio je i „unutrašnji dijalog po pitanju Kosova i Metohije, uz sve razlike, bez predrasuda, a poštujući Ustav“.

„Moramo da budemo otvoreni, da se oslobodimo mitskog pristupa, ali i olakog davanja onoga na šta imamo svako pravo. Naš unutrašnji dijalog, po tom pitanju, možda je i važniji od onog kojeg treba da vodimo sa Albancima“, rekao je Vučić.

Izrazio je uvjerenje u nastavak prijateljstva s Rusijom, ali i Kinom, Indijom, Japanom i Južnom Korejom, te naveo kako je potrebno „još mnogo truda uložiti u strateško popravljanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama“.

„Mi hoćemo otvorenu, široku Srbiju, Srbiju za sve, spremnu na saradnju, željnu rada i novih prilika, za novi rad. Hoćemo Srbiju različitih nacija, koje žive u miru i slozi, hoćemo ljude koje nećemo prepoznavati samo po njihovoj veri, već po poštenju i marljivosti“, naveo je Vučić.

Podrška Srbima na Balkanu

Kao predsjednik Srbije Vučić je rekao i kako želi biti „uz srpski narod koji živi u okruženju, da uvek bude uz Republiku Srpsku, ali i Srbe u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Rumuniji“.

„Ovu zemlju, volim, iznad svega. I to će me činiti veoma hrabrim predsednikom. Sve ostalo, na meni je da zaslužim. Živela Srbija”, završio je Vučić svoj govor.

Nakon obraćanja Skupštini Srbije, Vučić će poći do rezidencije na Andrićevom vencu gdje je sjedište predsjednika Republike Srbije.

Ispred zgrade bit će upriličena smotra počasne jedinice pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije. Načelnik generalštaba Ljubiša Diković podnijet će raport novom predsjedniku.

Potom će dosadašnji predsjednik Tomislav Nikolić sačekati Vučića na ulazu u rezidenciju, te će mu na posebnoj ceremoniji uručiti državni pečat, kao i posebnu zastavu.

Ranije se Vučić obratio simpatizerima okupljenim ispred Skupštine: “Polako, ali sigurno, vi ćete iz dana u dan osećati boljitak. Nemojte da gledate unazad  – gledajte unapred. Gledajte u zemlju svoje dece, a ne svojih dedova”, rekao je Vučić.

Dodao je kako je ponosan na dosadašnje rezultate, ali i da je pred njim još mnogo rada.

“Kao predsednik vam obećavam da ću čuvati mir i stabilnost, da ću čuvati i braniti budućnost naše dece”, poručio je Vučić. 

Sukob Vučićevih protivnika i pobornika

Dvije skupine građana, protivnika i pobornika Aleksandra Vučića, sukobile su se uoči inauguracije u tunelu na obližnjim Terazijama.

Prvo je došlo do verbalnog, a potom i do fizičkog obračuna.

Nastavak sukoba spriječio je kordon koji je napravila nekolicina muškaraca, no ne zna se tko su oni.

Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić javio je da je Vučićeve protivnike predvodio Zoran Živković, predsjednik Nove stranke.

Za 18 sati u Beogradu je najavljen prosvjed protiv stupanja na dužnost izabranog predsjednika Vučića.

Osim Pokreta slobodnih građana, u prosvjedu će sudjelovati i druge organizacije, stranke i pojedinci.

Prethodno je Skupština Srbije i formalno konstatirala Vučićevu ostavku na dužnost premijera, čime je prestao i mandat Vladi Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije