Vučić predložio reizbor Jorgovanke Tabaković za guvernera NBS-a

Jorgovanki Tabaković 6. augusta ističe šestogodišnji mandat na funkciji guvernerke Narodne banke Srbije (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Jorgovanku Tabaković za guvernera Narodne banke Srbije, a kao razloge za njen reizbor naveo je dosadašnje rezultate koje je postigla na toj funkciji, naročito kada je reč o očuvanju makroekonomske stabilizacije.

Kako se navodi u obrazloženju objavljenom na internet stranici Skupštine Srbije, inflacija je očuvana na prosečnom nivou od oko dva odsto, što je u rangu najstabilnijih evropskih država, kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu su snižene na najniži nivo, uspostavljena je i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa prema evru…

Ističe se da su navedeni rezultati ostvareni uz odgovorno i efikasno korišćenje devizinih rezervi, čiji nivo tokom ove godine iznosi više od 10 milijardi evra.

Takođe, kaže se da je u mandatu Jorgovanke Tabaković učešće problematičnih kredita smanjeno na najniži nivo, kao i da je ojačana otpornost bankarskog sektora na potencijalne šokove.

Izbor po hitnom postupku

“Deo prikazanih rezultata pruža jemstvo da će Jorgovanka Tabaković i u narednom mandatu uspešno rukovoditi poslovima NBS-a i sarađivati sa ključnim akterima ekonomske politike u Srbiji”, navodi se u obrazloženju predloga.

Tabaković je na funkciju guvernera izabrana 6. avgusta 2012. godine na period od šest godina.

S obzirom da Jorgovanki Tabaković mandat ističe 6. avgusta 2018. godine, Skupštini Srbiji se predlaže da o tome raspravlja po hitnom postupku, jer je neophodno da se na vreme obezbedi kontinuitet u radu NBS-a.

Po Zakonu o Narodnoj banci Srbije, kandidata za guvernera predlaže predsednik Srbije.

Poslanici će raspravu o izboru guvernera NBS-a započeti u utorak, 12. juna.

Izvor: Agencije