Oglasi

Vučić predložio reizbor Jorgovanke Tabaković za guvernera NBS-a

U obrazloženju prijedloga navodi se da je tokom dosadašnjeg mandata guvernerke inflacija očuvana na nivou najstabilnijih evropskih država.
Jorgovanki Tabaković 6. augusta ističe šestogodišnji mandat na funkciji guvernerke Narodne banke SrbijeTanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Jorgovanku Tabaković za guvernera Narodne banke Srbije, a kao razloge za njen reizbor naveo je dosadašnje rezultate koje je postigla na toj funkciji, naročito kada je reč o očuvanju makroekonomske stabilizacije.

Kako se navodi u obrazloženju objavljenom na internet stranici Skupštine Srbije, inflacija je očuvana na prosečnom nivou od oko dva odsto, što je u rangu najstabilnijih evropskih država, kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu su snižene na najniži nivo, uspostavljena je i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa prema evru...

Ističe se da su navedeni rezultati ostvareni uz odgovorno i efikasno korišćenje devizinih rezervi, čiji nivo tokom ove godine iznosi više od 10 milijardi evra.

Takođe, kaže se da je u mandatu Jorgovanke Tabaković učešće problematičnih kredita smanjeno na najniži nivo, kao i da je ojačana otpornost bankarskog sektora na potencijalne šokove.

Izbor po hitnom postupku

"Deo prikazanih rezultata pruža jemstvo da će Jorgovanka Tabaković i u narednom mandatu uspešno rukovoditi poslovima NBS-a i sarađivati sa ključnim akterima ekonomske politike u Srbiji", navodi se u obrazloženju predloga.

Tabaković je na funkciju guvernera izabrana 6. avgusta 2012. godine na period od šest godina.

S obzirom da Jorgovanki Tabaković mandat ističe 6. avgusta 2018. godine, Skupštini Srbiji se predlaže da o tome raspravlja po hitnom postupku, jer je neophodno da se na vreme obezbedi kontinuitet u radu NBS-a.

Po Zakonu o Narodnoj banci Srbije, kandidata za guvernera predlaže predsednik Srbije.

Poslanici će raspravu o izboru guvernera NBS-a započeti u utorak, 12. juna.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.