Vučić: Pozvat ću članove Predsjedništva BiH u Beograd

Izetbegović je ranije u ponedjeljak kazao kako je pokušao razgovarati s Vučićem, slao mu SMS poruke, ali da se on ne javlja (AFP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je u ponedjeljak navečer će u utorak zvanično pozvati sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u posjetu Beogradu, ili bilo kojem gradu u Srbiji, bilo kada.

On je rekao da prihvata izvinjenje bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegiovne Bakira Izetbegovića.

“Gradićemo mir, a razni kreteni neće moći da unište budućnost Balkana”, kazao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Izetbegović je ranije u ponedjeljak kazao kako je pokušao razgovarati s Vučićem, slao mu SMS poruke, ali da se on ne javlja.

“Postoji s njegove strane izvjesna ljutnja, ali vidjet ćemo”, rekao je Izetbegović uoči sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije u Sarajevu, prenosi Fena. 

Izetbegović je rekao da je jedan napadač uhapšen odmah prvog dana, a da ostalo ne zna.

Ali, s obzirom da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ima preciznije informacije o tome, u ponedjeljak će s predsjedavajućim Vijećem ministara Denisom Zvizdićem, koji prisustvuje sjednici Predsjedništva SDA, razgovarati i o tome.

Komentirajući neke medijske natpise da su organizatori napada na Vučića zapravo Izetbegoviću bliske osobe i njegovoj struji u SDA, Izetbegović je kazao da to nije i ne može biti tačno.

“Ne daj Bože, ja sam kazao da sam posramljen onim što se desilo premijeru Vučiću. Vidio sam u njemu jednu nadu, da popravimo odnose na Balkanu, da popravimo odnose između Bosne i Hercegovine, Srbije, Bošnjaka i Srba, i još uvijek imam tu nadu”, rekao je Izetbegović.

SDA osudio napad

Dodao je kako “nikada ne bih ‘pucao sam sebi u nogu’, ne daj Bože da bih tako nešto uradio”.

“Izuzetno sam zainteresiran za normalizaciju, za saradnju, a Vučić može izuzetno važnu ulogu odigrati u tome, tako da to ne bih uradio nikada i nikome, pogotovo ne njemu”, naglasio je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA na današnjoj sjednici najoštrije je osudilo napad i zatražilo hitnu i efikasnu istragu kojom će biti otkriveni počinioci i utvrđeni eventualni sigurnosni propusti.

U saopštenju iz SDA ističe se da stranačkog Predsjedništvo odbacuje, kako se navodi, “neosnovane tvrdnje obavještajnih struktura i pojedinih medija u Srbiji” u vezi sa napadom na Vučića.

“Najviši organi BiH, kao i sama SDA, najoštrije su osudili napad na Vučića i uputili izvinjenje premijeru Srbije. Zabrinjava činjenica da se ovaj napad koristi za objavljivanje izmišljenih konstrukcija koje dodatno komplikuju odnose ne samo dvije zemlje, nego i naroda u BiH”, piše u saopštenju SDA. 

Izvor: Agencije