Vučić pozvao Trumpa da posjeti Srbiju

Aleksandar Vučić je s Mikeom Penceom kratko razgovarao i o Bosni i Hercegovini (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak navečer kako je s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom dogovorio da ubuduće imaju ličnu komunikaciju.

On je ocijenio kako su njegovi razgovori s Penceom u Bijeloj kući dodatno doprinijeli stvaranju većeg međusobnog povjerenja.

“Dogovorili smo nastavak naše lične komunikacije i mislim da je ovaj sastanak, posle važnih razgovora sa senatorima i kongresmenima, dodatno doprineo učvršćivanju srpsko-američkih odnosa, stvaranju većeg poverenja i još snažnijeg prijateljstva”, rekao je Vučić novinarima.

Čestitke Trumpu

Vučić je prenio kako je s Penceom imao izvanredan sastanak, da je čestitao predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu i njemu na izbornoj pobjedi, ali i na važnim stvarima koje rade za svoju državu.

Pozvao je Trumpa i Pencea da posjete Srbiju, smatrajući kako će najbolji doček u tom dijelu Evrope i šire upravo imati upravo u Srbiji.

“Razgovarali smo o svim ključnim regionalnim pitanjima, bilateralnim odnosima SAD-a i Srbije. Razgovarali smo i oko onih pitanja koja predstavljaju problem za Srbiju i region. Jasno smo stavili do znanja da se ti problemi moraju rešavati na miran, civilizovan način, ali da pokušamo da stvari ne održavamo u stanju zamrznutog konflikta u narednih stotinu godina, već da vidimo šta možemo da donesemo kao rešenja u narendom periodu”, istakao je predsjednik Srbije.

Mir i stabilnost u regiji

“Veoma sam zadovoljan. Ovo je šlag na torti uspešne posete i mislim da će odnosi između Srbije i SAD-a biti sve bolji. Došao sam ovde da pomognem našoj zemlji da stvorimo bolje odnose za budućnost. Mislim da smo postavili ne temelje, već prvu ploču i počeli da zidamo prvi sprat dobre kuće.”

Upitan da li Srbija priznaje, kao i SAD, ustavno ime Makedonije, Vučić je odgovorio da je Srbija priznala ustavno ime Makedonije, iako je ta država priznala nezavisnost Kosova.

Također je prenio kako je s Penceom kratko razgovarao i o Bosni i Hercegovini, dodajući da je ono što je zajednički interes, prije svega, mir i stabilnost u regiji, što podrazumijeva mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, a ukoliko toga nema u toj državi, onda je teško da ga ima bilo gdje u regiji.

Izvor: Agencije