Vučić potpisao prijedlog za razrješenje Gašića

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je zahtjev za održavanje vanrednog zasjedanja Skupštine 5. februara, na kojem će biti razmatrano razrješenje ministra odbrane Bratislava Gašića, koje je danas potpisao.

Gašića se našao u središtu skandala prije mjesec dana rekavši prilikom davanja izjave novinarima kako “voli novinarke koje lako kleknu”.

Kako se navodi u saopćenju kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima, Vučić je ovlastio ministra finansija Dušana Vujovića da vrši ovlaštenja ministra odbrane do izbora novog ministra, a sa tim je upoznao članove Vlade na današnjoj sjednici.

Zahvalio se Gašiću na veoma dobrim rezultatima, ali dodao da smatra da u javnom diskursu Srbije riječi koje je upotrijebio ne mogu i ne smiju da budu ponovljene u budućnosti.

Vučić je rekao u petak da će Gašić biti razriješen do kraja januara kako je ranije obećao, a da će potom, poslije 15 dana, predstaviti novog ministra.

Premijer Srbije je ranije izjavio da Gašić neće podnijeti ostavku, već da će tražiti njegovo razrješenje u Skupštini Srbije, jer se, kako je rekao, ne plaši javne rasprave pred zastupnicima.

Protesti novinara

Bratislav Gašić je početkom decembra, prilikom posjeta Trsteniku, novinarki B92 Zlatiji Labović uputio opasku da “voli novinarke koje lako kleknu”.

Labović je čučnula prilikom uzimanja izjave iz kolegijalnih razloga, budući da nije htjela smetati snimateljima.

Uslijedila je oštra reakcija javnosti i novinarskih udruženja zbog ovakve izjave Gašića, koji su više puta širom Srbije organizirali proteste, tražeći smjenu ministra odbrane.

Gašić je više puta uputio izvinjenje, a Vučić je ponavljao da će biti smijenjen kada nađe rješenje za to mjesto.

Izvor: Al Jazeera i agencije